+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 27. srpnja 2014.
Ažurirano: 18. listopada, 2021.

Anita Šupe: “Soja nije dobra hrana niti za žene u menopauzi niti inače”

Print Friendly, PDF & Email

Čiateljica A. G. iz Pule obratila se redakciji portala Dobar život s pitanjem za nutricionisticu Anitu Šupe o tome da li preporuča soju kao namirnicu za žene u menopauzi. Naime, kad je ušla u menopauzu preporučili su joj soju, sojino mlijeko i tofu kao izvore prirodnih hormona koji će joj pomoći u tom razdoblju. S druge strane naišla je na internetu na informaciju da se soja djeluje tako da smanjuje seksualnu želju te da i nije toliko zdrava namirnica da bi ju trebalo uzimati. Što je istina o soji, pitanje je za Anitu Šupe.

Istina o soji

Evo i Anitinog odgovora: “Soja sadrži velike količine tzv. antinutrijenata. To su inhibitori enzima koji blokiraju djelovanje enzima važnih za razgradnju i iskorištavanje hranjivih tvari, te fitinska kiselina koja sprječava iskorištavanje minerala u tijelu: kalcija, magnezija, bakra, željeza i cinka. Nedostatak nutrijenata dovodi do raznih poremećaja i bolesnih stanja. Soja sadrži hemaglutinine, tvari koje uzrokuju stvaranje ugrušaka čineći da crvene krvne stanice počnu prianjati jedna uz drugu. Sojino mlijeko sadrži aluminij koji je vrlo štetan. Soja je genetski modificirana što je čini još opasnijom.

Još jedan veliki problem sa sojom je njezin sadržaj fitoestrogena koji nalikuju na ženski hormon estrogen. Konzumacija može dovesti do poremećaja u radu hormona, smanjivanja funkcije štitnjače, poremećaja menstrualnog ciklusa i slabljenja imunološkog sustava.

Nažalost, soja se propagira kao zdrava namirnica samo zbog komercijalnih interesa, a ne zbog brige za ljudsko zdravlje. U Americi je zovu “užasna grahorica”.

Piše: Anita Šupe, nutricionistica