+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 26. travnja 2015.
Ažurirano: 6. prosinca, 2021.

DIVLJI KESTEN: Mast za vene i hemoroide

Print Friendly, PDF & Email

Divlji kesten (lat. Aesculus hippocastanum L.) iz porodice divlji kesteni (Hippocastanacaeae) raste kao kultivirano ukrasno drvo, visoko čak i do 20 metara. Često raste u gradskim parkovima i drvoredima. Obratite pozornost da to nije kesten koji raste u šumi, koji je pitom i čije plodove koristimo za hranu.

Divlji kesten cvate u travnju i svibnju sasvim bijelim ili crvenkastim cvijetom sa žutim ili crvenkastim pjegama po laticama. Cvjetovi su složeni u piramidalne uspravne cvatove. U ožujku i travnju travari skupljaju koru mlađih grana, u travnju i svibnju cvjetove, a plod u rujnu i listopadu. Plod divljeg kestena je zapravo sjemenka u bodljikavom tobolcu, bude ih po dvije – tri u jednom tobolcu. Sjajne je smeđe boje i ima bijelu mrlju, a za razliku od šumskog pitomog kestena (sa bijelim cvjetovima) plodove ne koristimo ih za jelo. To ne znači da su otrovni, nego su trpkog okusa i pa se koriste za ljekovite pripravke. Cvijet gotovo da nema mirisa, a uvarak od kore ime neugodan miris.

Pripravci divljeg kestena za vene i hemoroide koriste se u medicini često, zbog sadržaja saponina escina koji učvršćuje stijenke kapilara i vena. Ljekarnički proizvodi su standarizirani na 100 mg escina pri dnevnoj uporabi.

Popečci od cvijeta divljeg kestena

Prof. Željko Sobotka iz “Ekoherbalie” preporuča kao vitaminski dodatak proljetnoj hrani popečke od cvjetova divljeg kestena. Cvatovi se uvaljaju u smjesu za palačinke i prže u dubokom ulju, na način kako se spremaju i cvjetovi bagrema i bazge.

Ulje od divljeg kestena (koristi se za pripremu masti za vene i hemoroide i kao zaštita od sunca)

Prema preporuci prof. Sobotke, od svježih cvjetova divljeg kestena može se pripremiti ulje. U vatrostalnu posudu stavimo 1 litru ulja od kukuruznih klica i 10 dag svježih cvjetova divljeg kestena. Na dno veće lonca stavimo krpu (ili slamu), pa nju stavimo vatrostalnu posudu s uljem, a potom još krpom ili slamom zaštitmo vatrostalnu posudu i sa strane. Dodamo hladne vode u lonac, pet centimetara ispod ruba vatrostalne posude sa uljem i stavimo kuhati. Kuha se tri sata na laganoj vatri. Tada skinemo s vatre, pričekamo da se rashladi, procijedimo kroz dvostruku gazu i prelijemo dobiveno ulje u manje bočice za korištenje. Držimo na hladnom mjestu, a mažemo se prije izlaganja suncu obilato.

Mast za proširene vene i hemoroide od divljeg kestena

Pripremimo ulje od cvjetova, prema gore navedenom receptu za pripremu ulja za sunčanje. Kad se malo rashladi, u procijeđeno ulje dodamo rastopljeni pčelinji vosak (nabavite čisti vosak pripremljen za kozmetičku uporabu). Voska treba biti oko 5% – dakle na litru ulja dodat ćemo oko 5 dag rastopljenog pčelinjeg voska.

Vosaka lagano zagrijemo i rastopimo u zasebnoj posudici i dodamo ga ulju u trenutku kad su im temperature podjednake. Miješamo smjesu dok se poveže i još rashladi pa rastočimo u posude za mast. Ova se mast koristi za pomoć kod proširenih vena na nogama i kod hemoroida. Bolna mjesta treba obilato namazati navečer prije spavanja.

Piše i snimila: Agatha Borošak

Divlji kesten krošnja stabla
Divlji kesten krošnja stabla Snimila: Agatha Borošak