+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 24. travnja 2015.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

Prženje srdela (FOTORECEPT)

Print Friendly, PDF & Email

Kad kupujete svježe srdele, odaberite one koje imaju sjajne i ispupčene oči, napetu srebrno-sivu kožu koja se ljeska, škrge svježe crvene boje, a trbuh im je čvrst i čist. Srdelama koje nisu svježe počne se raspadati utroba, pa ćete lako uočiti da trbuh nije besprijekoran, nego kod nekih riba “curi” drob van.

Svježe srdele
Svježe srdele u ledu na ribarnici Foto: Pixabay

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 kg srdela
  • 2 dl ulja za prženje
  • 15 dag brašna
  • sol

Priprema:

  1. OČISTITE I OPERITE SRDELE: Svježe srdele lako se čiste, bez pomaganja nožem. Palac zabijte ispod glave pa povucite prema dolje i izvucite tako cijelu utrobu. Ako ne jedete pržene glave srdela, odstranite ih. Pod mlazom vode isperite utrobu i prstima skinite ljuske. Ostavite u velikom cjedilu da se srdele osuše, ili ih nježno osušite kuhinjskom krpom.
Opišćena srdela
Očišćena srdela Snimila: Snježana Ivić Gerovac

2. POBRAŠNITE SRDELE: Pripremite brašno (pšenično, kukuruzno, rižino) pa svaku srdelu pojedinačno uvaljajte u brašno pa otresite od viška brašna.

Srdele uvaljane u brašno
Srdele uvaljane u brašno Snimila: Snježana Ivić Gerovac

3. ZAGRIJTE ULJE U TAVI: Ulijte u tavu ulja toliko da bude barem 1 centimetar duboko, pa stavite na najjaču vatru.

Srdele se prže u dubokom ulju
Srdele se prže u dubokom ulju. Kad im oči pobijele kao na fotografiji treba ih okrenuti da se ispeku i s druge strane.
Snimila: Snježana Ivić Gerovac

4. PRŽITE SRDELE: Kad se dobro ugrije u vruće ulje stavite peći srdele, tako da ih ne pretrpate (neka se jedva dodiruju) jer se neće moći ispeći, nego će se raspasti. Vrućinu ulja možete provjeriti tako da ubacite koje par zrna brašna. Ako na tom mjestu ulje uzvrije, dovoljno je vruće. Kad stavite peći ribu, vatru možete smanjiti na srednju, ali tako da ribe nastave cvrčati na ulju.

Nakon minutu-dvije, kad riblje oko pobijeli (kao na slici dolje), a donja strane riba lagano zažuti i postane kruta, jednu po jednu okrenite da se ispeku i s donje strane.

Nakon minutu dvije, kad i donja strana lagano zažuti i opet ih okrenite. Već ih možete izvaditi van, jer srdelama ne treba više od ukupno 3-4 minute prženja. Naravno, to će varirati o veličini ribe, godišnjem dobu kada je ulovljena, temperaturi vatre… Ako više volite da riba bude više pečena, ostavite je juš malo. No nemojte pretjerivati, jer ako se prepeče bit će suha, tvrda i neukusna za jelo.

Tek pržene, vruće srdele treba odmah posoliti
Tek pržene, vruće srdele treba odmah posoliti Snimila: Snježana Ivić Gerovac

5. IZVADITE IZ ULJA I ODMAH POSOLITE: Kad ste ocijenili da su srdele pečene, izvadite ih na kuhinjski papir da se
upije suvišna masnoća, i odmah, dok su još vruće posolite.

Ako pržite veću količinu srdela mijenjajte ulje i očistite tavu barem za svaku treću turu. Ovo je najjednostavniji način pripreme svježih sardina kojima prilog može biti već i sama šnita kruha, a sa krumpir salatom, blitvom ili mišancom sa krumpirom ili toplim mahunama na salatu uz čašu crnog vina pretvara se u kompletan ručak.

Pregršt prženih srdela
Pregršt prženih srdela Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Piše i snimila: Snježana Ivić Gerovac