+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 5. srpnja 2014.
Ažurirano: 18. listopada, 2021.

Dugo putovanje s malom djecom u automobilu: Kako ih zabaviti?

Print Friendly, PDF & Email

Dugo putovanje automobilom s malom djecom za mnoge obitelji predstavlja “noćnu moru”. Kako će djeca izdržati dugačak put? Hoće li se svađati tko će gdje sjediti? Hoće li se dosađivati? Najčešće tada putovanje završi tako da se svi posvađaju, viču ili ne razgovaraju jedni s drugima, a djeca mogu postati zbunjena i razdražljiva. Stoga je odgovornost roditelja da osmisle takav dugački put i učine ga djeci što ugodnijim. Nakon pakiranja i nastojanja da se ponese sve što je potrebno, provjeravanja jesmo li sve ponijeli, roditeljima preostaje zbrinuti djecu da što bolje podnesu put, i da umjesto veselja zbog godišnjeg odmora ne dođe do svađa, nervoze, konflikata, prepiranja

Postoje neke sitnice koje svaki roditelj može napraviti kako bi učinio putovanje što ugodnijim i pozitivnim iskustvom za djecu te za čitavu obitelj:

Roditelji bi trebali imati realistična očekivanja. Boravak i naguravanje u malom prostoru, posebno ako dugo traje, postaje monotono za djecu bilo koje dobi (i za odrasle također), ma koliko željno očekivali putovanje i bili zbog toga uzbuđeni i sretni. Važno je krenuti s pozitivnim stavom. Ako vi kao roditelj putovanje shvatite kao priliku da zajedno provedete ugodno vrijeme s djecom, to će više inspirirati i ostale članove obitelji na pozitivna očekivanja od putovanja nego ako unaprijed očekujete «užasno putovanje». Planirajte česte stanke i odmore tijekom kojih možete razgledavati prirodu, popiti sok, omogućiti, posebno manjoj djeci, da se malo kreću nakon dužeg sjedenja itd.

Objasnite djeci kad ćete stići na cilj na način na koji ona to mogu razumjeti (kad velika kazaljka bude na 7, a mala na 3, a ne « 2 sata nakon stanke za ručak» ili “za 5-6 sati”. Kako biste izbjegli borbu oko toga tko će gdje sjediti, priredite natpise s imenima djece koja će se mijenjati na tim mjestima u određenim vremenskim intervalima.

Saznajte od prijatelja koje igre oni igraju sa svojom djecom tijekom dugotrajne vožnje autom. Neka i djeca sakupe ideje od svojih prijatelja. Možete zajedno napraviti listu mogućih aktivnosti. Reklamni panoi uz cestu, natpisi mjesta, gradova, imena hotela, restorana daju priliku za igre slovima i brojkama.

Pogađanje vrste auta ili životinja može biti zabavno, a istovremeno i stimulativno za dječji razvoj.

Ponesite što više slikovnica, časopisa, dječjih knjiga, albuma s naljepnicama, CD-ova, igara – puno više nego što mislite da će vam trebati.

Nacrtajte plan puta (bez obzira na to što imate auto-kartu), s oznakama, gradovima, izlazima s autoputa, odnosno posebnim oznakama na koje djeca trebaju obratiti pažnju, kako bi Vam «pomogla u snalaženju». Potrudite se da svako dijete ima svoju vlastitu kopiju, kako bi se osjećala uključenima i potrebnima.

Prije polaska možete također napisati ili nacrtati popis stvari na koje svako dijete treba obratiti pažnju tijekom vožnje, tj. koje su «njegova odgovornost». To može biti npr. neonski znak, određeni dućan, benzinska pumpa, restoran.

Pričajte djeci priče. Tražite djecu da i ona vama ispričaju priče.

Iskoristite vrijeme putovanja kao priliku za dijeljenje misli, osjećaja, sjećanja. Pričajte im o svojim putovanjima kad ste bili dijete. Potaknite djecu da razgovaraju s vama i postavljaju vam pitanja. Postavljajte i vi njima pitanja i zaista pažljivo slušajte njihove odgovore.

Ponesite za svako dijete njegovu omiljenu igračku, dekicu ili jastuk.

Teme za razgovor s djecom

S obzirom na to da vrijeme provedeno u autu daje priliku za razgovor i razmjenu osjećaja i misli, za koje često nemamo vremena u našim svakodnevnom užurbanom ritmu, možete pripremiti listu pitanja s kojima možete započeti razgovor.

Evo nekoliko primjera:

 • Čega se prvog sjećaš iz svog djetinjstva?
 • Ispričaj jednu najsmješniju/najtužniju/najstrašniju stvar koja ti se dogodila?
 • Da možeš, koji bi događaj iz svog života ponovio/ponovila i zašto?
 • Sjećaš li se što si najradije radila kad si bila mala?
 • Sjećaš li se prošlog ljeta? Što ti je bilo najljepše?
 • Kad bi mogao jesti što god želiš, što bi izabrao za ručak?
 • Koja ti je najdraža osoba izvan obitelji i zbog čega?
 • Reci jednu stvar koju bi želio promijeniti u svom životu?
 • Ako bi na lutriji zaradio milijun kuna, što bi učinio s njima?
 • Reci dvije osobine koje ti se najviše sviđaju na svakom od nas koji smo u autu!
 • Kako bi izgledao tvoj idealan dan?
 • Kako vidiš sebe za 20 godina? Što ćeš raditi?
 • Kako bi željela provoditi praznike sljedećih godina?
 • Kad bi imao/imala moć da promijeniš svijet, što bi mijenjao/mijenjala?
 • Kad bi trebao/trebala povesti 5 ljudi da istražite neki pusti otok, koga bi poveo/povela i zašto?

Na ovaj način ne samo da ćete upoznati vašu djecu iz nove perspektive nego će i djeca upoznati vas kao roditelje na jedan novi i drugačiji način. Putovanje će onda biti pozitivno i ugodno iskustvo za cijelu obitelj. Navedene sugestije su samo neki od načina na koje roditelji mogu potaknuti kreativno razmišljanje i ponašanje kod djece, i učiniti da uživaju u putovanju. Uvažavanjem i poštivanjem dječjih misli, stavova, osjećaja, ponašanja, kreacija, pokazujemo im da ih cijenimo, da imamo povjerenje u njihove sposobnosti, i potičemo njihovu kreativnost i izražavanje.

A ako mislite da je svako putovanje s djecom “muka Božja”, onda radije idite u kino, kazalište ili zoološki vrt.

Gordana Buljan Flander
Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander

Izvor: knjiga “Odgajam li dobro svoje dijete ” autorica prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander i Ane Karlović