+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 10. listopada 2014.
Ažurirano: 29. studenoga, 2021.

EBOLA: 10 osnovnih činjenica koje treba znati o ovoj opasnoj zaraznoj bolesti

Print Friendly, PDF & Email

1Ebola ne spada među lako prenosive zarazne bolesti primjerice poput gripe.  Ne postoji opasnost da ćete se zaraziti u sredstvima javnog prijevoza ili kod liječnika u čekaonici. Ebolom se ne možete zaraziti dodirivanjem novca ili namirnica ili kupanjem u bazenu, niti ga prenose komarci.

2. Virus se prenosi samo izravnim kontaktom s tjelesnim tekućinama (krv, slina, znoj i povraćanje) ljudi koji su vidljivo bolesni. Prijenosnici bolesti su i divlje životinje, poput majmuna, šumskih antilopa ili šišmiša (žive i uginule), međutim čak i ako živite u zaraženim podučjima ili ste u njih putovali rizik od zaraze virusom ebole je izrazito malen.

3. Krvnim pretragama bolest se ne može utvrditi prije izbijanja prvog simptoma. Točnije, virusa ebole u krvi ima dovoljno za detekciju tek tri dana nakon izbijanja groznice koja je prvi simptom.

4. Ebolom se možete zaraziti u bolnicama ili drugim zdravstvenim ustanovama u kojima su liječeni oboljeli od ebole, u kontaktu s priborom ili kontaminiranim materijalom ako se ne provode ispravno postupci za kontrolu zaraze.

5. Seks s osobom koja je preboljela ebolu nije siguran sljedećih 3 mjeseci. Toliki je, naime, period preživljavanja virusa u sjemenoj tekućini.

6. Inkubacija može trajati 2 dana do 3 tjedna nakon infekcije.  Prvi simptomi izbijaju iznanadno: groznica, bolovi u mišićima, slabost, glavobolja i grlobolja. Brzo nastupa i sljedeća faza bolesti: povraćanje, proljev, osip i poteškoće u radu jetre i bubrega. Neki pacijenti imaju i obilna unutarnja i vanjska krvarenja, a prepoznatljiva je i krvava bjeloočnica oka sa popucalim kapilarama.

7. Virus ebole lako se ubija sapunom, bjelilom, sunčevim zrakama i visokim temperaturama ili sušenjem. Iskuhavanjem rublja koje je zaraženo tjelesnim tekućinama bolesne osobe uništit će se virus ebole.

8. Virus ebole brzo ugiba na površinama koje su izložene suncu ili koje su suhe. Smatra se da je prostorija sigurna 24 sata nakon čišćenja. Dulje vrijeme može opstati na odjeći ili materijalu koji je umrljan krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama, ako se ne opere.

9. Ako putujete u zemlje koje su pogođene ebolom (zasad su to Gvineja. Liberija, Sijera Leone i Nigerija) redovito perite ruke sapunom ili antisepticima, izbjegavajte izravan kontakt s krvlju ili tjelesnim tekućinama pacijenata ili lešina, izbjegavajte kontakt s divljim životinjama, živima ili uginulima, ne jedite meso divljih životinja, izbjegavajte spolne odnose bez zaštite prezervativom, ne idite u špilje, izolirana skloništa ili rudnike gdje bi moglo biti šišmiša. Ako se razbolite, pokušajte izbjeći odlazak u lokalne bolnice.

10. Ne postoji posebno licencirano cjepljenje ili potvrđeno liječenje ebole.

 Priredila: Agatha Borošak

Izvor: WHO