+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 9. rujna 2015.
Ažurirano: 12. prosinca, 2021.

JAPAN: 9 jela koja treba probati u japanskim restoranima

Print Friendly, PDF & Email

Nakon svakog putovanja ostaju uspomene na lijepe trenutke, zanimljive događaje, nova poznanstva, ali i sjećanja na nove okuse koje smo probali. Hrana je na putovanjima uvijek značajna stavka jer vjerujem da na taj način dodatno upoznajem tu državu, ali i jednostavno volim jesti i probati nova jela i različite kombinacije. U Japanu je to sve bilo posebno zabavno jer je uvijek bio izazov naručiti obrok uglavnom birajući prema fotografijama u meniju uz dodatni faktor iznenađenja da li smo se uspjeli sporazumjeti i da li ćemo zaista i dobiti ono što smo naručili. U 12 dana putovanja kroz Japan probali smo mnogo zanimljivih novih okusa i ovo je devet jela koja trebate probati ako ste u Japanu.

Piše: Lejla Brčaninović

Sushi

Naravno da je sushi na prvom mjestu jer je tamo toliko svjež i dobar da jednostavno treba koristiti svaku priliku za jesti ga. Jeli smo sushi i u boljim restoranima i u restoranima gdje se vrti sushi na traci i birate šta vam se jede, ali i kupljen u supermarketu, na tržnici, od svježe ulovljene ribe prije nekoliko minuta – uvijek je dobar. Znatno bolji od svakog sushija koji smo bilo gdje drugo probali.

Japan, suši
Japan, suši i tjestenina

Morski plodovi

Slično kao sa suhijem oduševili smo se i morskim plodovima.

Sve nama poznate školjke su znatno veće nego kod nas. Ako želite probati više različitih svježih morskih plodova, po povoljnijim cijenama, onda su tržnice najbolja opcija. U Tokyu to je naravno riblja tržnica Tsukiji market, ali i svaki drugi grad koji smo posjetili imao je odličnu tržnicu gdje možete dobro i veoma povoljno jesti.

Japan, morski plodovi
Japan, morski plodovi

Curry riža

Tradicionalno jelo koje ćete naći u mnogim restoranima je curry riža, što je u suštini uglavnom svinjsko meso u curry umaku sa rižom kao prilog. Iako zvuči vrlo jednostavno i nama poznato, stvarno je odlično. Najbolju curry rižu jeli smo u Hiroshimi.

Japan, curry riža
Japan, curry riža

Okonimiyaki

Za Okonimiyaki kažu da je to tipično jelo za Osaku. U suštini se radi o kombinaciji povrća, tjestenine, mesa, jaja i sira. I sve to spremaju pred vama. Vrlo ukusna kalorična bomba nakon koje satima ne mislite više na hranu.

Japan, okonomiyaki
Japan, okonomiyaki

Takoyaki

Takoyaki smo vidjeli samo u Osaki i tamo i probali. Radi se lopticama tjesta koje su punjene malim komadićima hobotnice i sira.

Japan, takoyaki
Japan, takoyaki

Kobe Beef

Ljubitelji mesa kažu da je ovo najbolje meso koje su ikad probali.

Japan, kobe beef
Japan, kobe beef

Riža sendvič

Sendviči od riže su idealan obrok za put ili doručak. Umjesto pekare ili sendviča na koje smo mi navikli u Japanu jedu ove male sendviče od riže punjene komadićima tune ili lososa.

Japan, riža sendvič
Japan, rižin sendvič

Tjestenina

Obožavala sam tjesteninu u svim oblicima ili kao ramen (tjestenina u supi sa povrćem i mesom) ili rižinu tjesteninu u soja umaku, sa povrćem, škampima, piletinom itd.

Japan, tjestenina u Tokiju
Japan, tjestenina u Tokiju

Sladoled

Kada su slatkiši u pitanju nisam mnogo lutala, uvijek je sladoled, koji obožavam, bio moj prvi i pravi izbor. Naročito zanimljiv je sladoled od zelenog čaja ili od soje. Osvježavajuće i zdravo!

Japan, sladoled
Japan, sladoled

Piše i snimila: Lejla Brčaninović www.putovanjesnova.com