+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 14. siječnja 2015.
Ažurirano: 3. siječnja, 2022.

Kako odrediti kiselost tla i popraviti ju dodavanjem vapna

Print Friendly, PDF & Email

Gnojidbom te po potrebi  dodavanjem vapna odnosno kalcifikacijom obično počinje sezona radova u povrtnjaku. U uvjetima prevelike kiselosti  biljke  iz tla ne mogu dobivati hranjive tvari. Zato je i u malom povrtnjaku važno održavati pravilnu kiselost tla, čime ćemo osigurati nomalni razvoj biljaka i dobre prinose. Do kiselosti tla dolazi zbog dodavanja gnojiva, organskih i mineralnih, koje mijenjaju kemijski sastav tla – neka smanjuju, a neka povećavaju kiselost tla.

Što je kiselost/lužnatost tla

Reakcija tla koja određuje sadržaj vodikovih iona u otopini tla može biti neutralna, kisela ili alkalna, a označava se simbolom pH. Neutralnu reakciju označavamo sa pH 7, kiselu brojevima manjima od 7, a lužnatu brojevima većima od 7.

O pH vrijednosti tla ovisi dostupnost hranjiva u tlu, a pH vrijednost ovisi o sadržaju kalcija, strukturi tla i sadržaju humusa. Naime, o kiseloj reakciji tla ovisi koje će se hranjive tvari iz tla i gnoijva naći u tzv. otopini tla oko korijena i u kojim će omjerima te tvari biti. A biljka može iskoristiti samo hranjive tvari koje su u toj otopini tla.

Lužnatija tla obiluju kalcijem i magnezijom, pa se zato u otopinu tla iz gnojiva neće otpuštati željezo, mangan, cink, bakar. U otopini kiselijih tla biljci će na raspolaganju biti aluminij, željezo, mangan, ali nedovoljno fosfora, kalija, kalcija, magnezija i mangana.

Kiselost koja odgovara pojedinim biljkama

Prema tome kakva im kiselost/lužnatost tla odgovara, povrtne kulture možemo podijeliti u tri skupine: neutrofilnima najviše odgovara neutralna reakcija tla, acidofilnima kiseliji uvjeti tla, a alkalofilnima lužnatiji. Većini povrtnih kultura odgovara ph 6.0 do 7.0, dakle neutralno do blago kiselo. Tla koja su neutralna slabo kisela odgovaraju većini voćnih vrsta dok su za jabuku najbolja slabo kisela tla sa pH 5,5 do pH 6.

Kod jako kiselog tla pH se u prirodnom vrtlarenju može korigirati dodavanjem vapna ili pepela, a alkalnim tlima reakcija se popravlja  nanošenjem stajskoga gnojiva, treseta, piljevine od jelovine, zemlje za rododendroen ili azaleje, iglicea od bora…

Tablica kiselosti tla za pojedine kulture povrća

Kako odrediti kiselost tla

Kakvo je tlo u vašem povrtnjaku možete vidjeti već i prema biljkama koje uspjevaju. Primjerice, ako imate hortenziju koja iz godinu u godinu cvate plavo, a da joj ne dodajete posebne preparate odnosno zemlju, tlo je kiselo. Na takvom tlu uspjevat će i azaleje, rododendroni, kamelije, vrijes. Ako u vrtu imate stablo crnogorice, zemlja ispod njega uvijek je kisela.

Svaki vrtlar može jednostavno odrediti kiselost zemlje pomoću lakmus papira odnosno univerzalnog indikatora koji će promjenom boje ukazati na kiselost. Uzmite grudice zemlje i otopite je u maloj posuditi u destiliranoj vodi ili kišnici. Uronite komadić lakmus papira u dobivenu tekućinu. Promjenu boje usporedite sa skalom priloženom uz lakmus papir i očitajte pH vrijednost. Tla ispod pH 5.0 su kisela i treba im dodati vapno. Ona iznad pH 7.0 su alkalna i treba im dodati treset ili amonijev sulfat.  Nakon tretmana za povećanje odnosno smanjenje kiselosti ponovo provjerite pH tla lakmus papirom pa po potrebi ponovite postupak.

Ako ste ambiciozniji vrtlar tada naručite analizu tla u najbližem poljoprivrednom institutu ili na fakultetu, a bude li potrebno, dobit ćete i precizne savjete kako „popraviti“ kiselu reakciju tla.

Kada i koliko vapna dodavati

Dodavanje organskih i umjetnih gnojiva dovodi do povećavanja kiselosti tla, pa u povrtnjaku treba dodavati vapno. Preporuča se kalcifikacija svake tri godine, odnosno ako mijenjate kulture na gredicama prema plodoredu tada vapno dodajte svake godine na one gredice na kojima ćete uzgajati kupusnjače. Vapno se dodaje mjesec dana prije ili poslije dodavanja gnojiva (organskog ili mineralnog). Nikako se ne smiju dodavati zajedno. Općenito se dodaje 0,25 kg mljevenog vapnenca ili gašenog vapna po četvornom metru, dakle 25 kg vapna na 100 četvornih metara. Bolje je koristiti mljeveni vapnenac nego hidrofilno gašeno vapno, a dovoljno ga je samo razbacati po površini bez ukapanja.

Ako ste proveli testiranje, dodajte 6 dag vapna po četvornom metru za povećanje pH vrijednosti za 0,5. Dakle, ako ste izmjerili da je pH vrijednost 4.0,  a želite da bude neutralna 7.0 potrebno je 6×6 dag vapna po četvornom metru – dakle 0,36 kg po četvornom metru.  Za površinu od 100 četvornih metara trebat će vam u tom slučaju 36 kg vapna.

Piše: Snježana Ivić Gerovac

Pogledajte edukativni školski video o vlažnosti i kiselosti tla autorice prof. Zorice Mohnacki: