+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 24. svibnja 2014.
Ažurirano: 16. listopada, 2021.

Kako uzgojiti dinje i lubenice

Print Friendly, PDF & Email

Kada govorimo o ljetnom voću, prije svega mislimo na dinju (Cucumis melo) i lubenicu (Citrulus sedulis), iako su one zapravo povrće. Spadaju u istu porodicu kao krastavci i tikvice, pa i uzgojno su slični. Biljke su jednogodišnje, a stabiljke duge nekoliko metara se granaju tlom. Potrebno im je osigurati dobro obrađenu, hranjivu zemlju, dosta sunca te redovno zalijevanje, posebno u početnim fazama razvoja. Najlakše uspijeva u aluvijalnim područjima visoke vlažnosti, rahlih izdašnih tala i tople klime, no uz malo truda može se uzgajati i drugdje.

Priprema gredice

Gredicu na koju želite posaditi lubenice i dinje duboko proštihajte, na dubinu do 40 cm, a ako je tlo teško dodajte pijeska: usitnite i izravnajte. Gredice trebaju biti na sunčanom mjestu, zaštićenom od vjetra. Napravite jamice odnosno kućice duboke 15 cm, međusobno razmaknute 1,5 do 2 metra. U njih stavite stajskog gnoja, a povrh njega kompost. U svaku jamicu stavite 4 do 5 sjemenki, na dubinu od 3 do 5 cm. Dok korjen biljčica ne ojača, potrebno je svakodnevno zalijevanje. Vodite računa da sjeme ne klije ako je temperatura tla ispod 15 stupnjeva Celzijusa. Pogodno vrijeme za sjetvu je sredina svibnja. Prije sijanja, sjemenke namočite na nekoliko sati u čistoj toploj vodi.

Ako ih uzgajate na glinenom tlu, treba napraviti jame 50 x 50 cm i dubine 40 cm, koje ćete ispuniti mješavinom dobre zemlje, gnoja i komposta.

Kad biljčice niknu i formiraju prve listove, odstranite slabije, tako da u jednoj jamici ostanu dvije stabiljke koje će nastaviti rast, te ih malčirajte.

Na tržištu se nude i presadnice, što će vam pojednostaviti i ubrzati uzgoj dinja i lubenica. Možete ih uzgojiti i sami, sjetvom početkom travnja po 4 do 5 sjemenki u zasebne lončiće. Držite na toplom mjestu, temperature iznad 15 stupnjeva Celzijusovih, optimalno do 30 stupnjeva. Sredinom travnja presadite na otvoreno.

Obilato zalijevajte, posebno u vrijeme nicanja, širenja grana i zametanja plodova. U periodu dozrijevanja važno je da ne pretjerate sa zalijevanjem, kako plodovi ne bi pucali. Potrebu zalijevanja procijenite tako da ubodete prst u tlo u blizini korijena. Zalijevajte samo ako je suho. Tjedan-dva pred berbu savjetuje se prestanak zalijevanja kako bi tkivo ploda bilo slađe i ukusnije.

Od sjetve do berbe proći će od 2,5 do 3,5 mjeseca, ovisno o sorti.

Kada brati lubenice

Za razliku od drugih vrsta, lubenica neće nastaviti s dozrijevanjem nakon berbe i zato ju treba brati tek kad je zrela. Znakovi zrelosti su sušenje peteljke ploda, sušenje prvih listova uz plod, kora lubenice više više se ne sjaji nego postane mat, s donje strane koja je na zemlji lubenica je bijela i počinje žutjeti.

Dinja se orezuje

Lubenica se grana po površini tla, u širinu po 3-4 metra, poput bundeva, i treba joj predvidjeti prostora za širenje.

Dinja se može uzgajati i kao krastavac na potpornju odnosno na mrežu. Dinja se i orezuje. Radi postizanja manjeg broja krupnih plodova glavnoj stabiljci odreže se vrh iznad petog lista. To će potaknuti na rast bočne grane, obično ih bude 5-6, a svakoj se vrh odreže nakon petog lista.

Plodored

Treba voditi računa i o plodoredu, jer dinje i lubenice vole tla bogata hranjivima. Stoga neka predkultura na gredici s njima budu leguminoze (grašak, bob, mahune), a lubenice i dinje na istom mjestu nemojte saditi sljedećih pet godina.

Piše: Agatha Borošak 

Foto: patpitchaya/ FreeDigitalPhotos.net