+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 21. svibnja 2014.
Ažurirano: 10. prosinca, 2021.

Chia puding s jagodama i mangom

Print Friendly, PDF & Email

Chia sjemenke popularne su kao superhrana 21. stoljeća. Chia je pseudožitarica (lat. Salvia Hispanicus) iz roda metvica koja je u prehrani starih Azteka, na području južnog Meksika i Gvatemale, bila široko zastupljena, koliko i kukuruz. U Južnoj Americi koristi za prehranu već 5000 godina, a prije petnaestak godina “otkrio” ju je i Zapad i proglasio superhranom. Brojni nutricionisti, naime, govore o tome da djeluje pozitivno na cjelokupno zdravlja te da povećava opću tjelesnu izdržljivost.

Ne sadrži gluten, a koristi se kao žitarica. Sadrži dvostruko više proteina nego druge sjemenke, obilje omega 3 kiselina, vitamina i minerala te dobro djeluje na probavu. Izvrsna je namirnica za pripremu sirove hrane (raw food). Priprema je lagana, ne zahtijeva kuhanje, a posebnost joj je izrazita hidrofilnost.

Ako žličici chia sjemenki dodamo žličicu vode ili druge tekuće hrane, nakon desetak minuta udvostručit će volumen i dalje nastaviti rasti, bubriti, želatinizirati se. Natopljene chia sjemenke hidriraju tijelo, pridonose regulaciji elektrolita i pomažu dugotrajan osjećaj sitosti, pa su preporučena hrana za sportaše i u dijetama za mršavljenje. Može se dodavati u kolače i kruhove, primjerice u banana kruh ili krekere sa sjemenkama, a najjednostavnije je od njih napraviti puding.

Čokolada-mango-chia puding s jagodama

Sastojci za 2 osobe:

  • 2 žlice chia sjemenki
  • 1 čaša vode, mlijeka ili kokosove vode
  • 1 žlica kakao praha
  • 1,5 žlica agavinog sirupa (ili drugo sladilo po želji)
  • 1 mango
  • 2 žlice čvrstog jogurta
  • 10 dag jagoda
Chia puding s mangom i jagodama
Chia puding s mangom i jagodama Foto: Mia Flander

Priprema:

  1. Večer prije u jednoj posudi pomiješajte 2 pune žlice chia sjemenki s 1 čašom tekućine po izboru (voda, obično ili biljno mlijeko, kokosova voda) i s 1 punom žlicom kakao praha. Zasladite po želji šećerom, medom… Meni najviše odgovara 1 žlica agavinog sirupa. Nekoliko puta promiješajte, s razmakom 10 minuta,  pa ostavite preko noći u hladnjaku (minimalno 4 sata) da se želatinizira u chia puding.
  2. Drugi dan narežite meso jednog manga na kockice i pomiješajte ga s 2 žlice čvrstog jogurta, najbolje grčkog, i malo sirupa od agave, pa štapnim mikserom ili u blenderu usitnite mango dok ne dobijete žitku, gustu masu – puding od manga. Izvadite chia puding iz frižidera, lagano ga promiješajte i razdijelite u dvije čaše ili šalice za serviranje. Nadolijte mango puding do dvije trećine visine, pa potom dodajte svježe narezanog voća, poput jagoda i po vrhu prelijte javorovim sirupom po želji.

Piše i snimila: Mia Flander