+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 2. svibnja 2023.
Ažurirano: 14. svibnja, 2023.

NAJAVA: Izložba fotografija Zagreb nektar bar o medonosnom zelenilu metropole

Print Friendly, PDF & Email

Izložba fotografija Zagreb nektar bar nastala je s ciljem senzibilizacije javnosti na naše gradske pčele, ali i promocije Grada Zagreba kao grada koji je zeleni zdravi grad prijatelj oprašivačima (pčelama, leptirima, bumbarima, solitarnim pčelama) i raznim drugim životinjama koje se hrane nektarom i peludom. Autorica fotografija je dr. sc. Gordana Hegić, a izložba će biti u knjižici Savica postavljena do kraja ovog mjeseca u kojem 21. 5. obilježavamo i Svjetski dan pčela.

Cilj je izložbe potaknuti promjene u društvu, motivirati Zagrepčane na sadnju i pravilnu brigu (zalijevanje) medonosnog i peludonosnog bilja s ciljem očuvanja zagrebačkih oprašivača. S obzirom da je u cijelom svijetu urbano pčelarstvo prihvaćeno kao dio urbanih sredina (gradova) ovom izložbom dr. Hegić je željela skrenuti pažnju da i u Zagrebu postoje pčele koje su stanovnici našega grada. Dokaz je to da je Zagreb zeleni i čist grad, grad koji svojim stanovnicima osim lijepih cvjetnih površina osigurava i zdrav i čist okoliš, a pčele su svakako indikator takvoga stanja.

 Upravo za njih dobrodošle su površine medonosnog i peludonosnog bilja i čitavi drvoredi medonosnih stabala (lipa, kestena) koji našim pčelicama osiguravaju hranu i lijep život u gradu. Gradske pčele umivaju gradsko zelenilo te na taj način doprinose kvaliteti zraka. Upravo brigom o zelenim površinama, sadnjom medonosnog i peludonosnog bilja, navodnjavanjem koje se vrši i koje je vrlo važno u sušnim periodima za stvaranje nektara koji je neophodan za opstanak pčela Zagreb je pravi Nektar bar za oprašivače.

O autorici

Dr. sc. Gordana Hegić ljubiteljica biljaka, životinja i prirode doktorirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, katedra za pčelarstvo na temu meda od metvice. Članica je povjerenstva za ocjenjivanje meda u Hrvatskoj više od 10 godina i predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva. Jedina je iz Hrvatske pohađala edukaciju vezanu uz apipedagogiju i rad s najmlađima koju organizira institut Eneja u Ljubljani. Certificirana je apiterapeutkinja u Republici Srbiji te članica i predavačica na edukacijama srpskog udruženja za apiterapiju Api Med (udruženje okuplja isključivo liječnike, doktore veterinarske medicine i znanstvenike). Počasna članica Prvog apiterapijskog društva Bosne i Hercegovine, urednica i koautorica priručnika Pčelarstvo apiterapija apiturizam, autorica slikovnice Pčelice koja u stihovima opisuje sve pčelinje proizvode.

Hrvatsko apiterapijsko društvo se osim promocijom apiterapije (korištenja pčelinjih proizvoda kao pomoći pri očuvanju zdravlja i podizanju kvalitete živote te pomoći kod određenih zdravstvenih tegoba) bavi i apipedagogijom te razvojem apikulture (kulture poznavanja proizvodnje i konzumacije pčelinjih proizvoda), a na inicijativu HAD-a upravo je mjesec listopad proglašen mjesecom za razvoj apikulture u Hrvatskoj kada pčelari članovi društva u čitavoj Hrvatskoj otvaraju vrata svojih pčelinjaka i educiraju zainteresirane posjetitelje.

Autorica aktivno sudjeluje u edukaciji djece starije vrtićke i školske dobi, surađuje s osnovnim i srednjim školama, domovima umirovljenika i svima koji su zainteresirani za pčele i pčelinje proizvode. Ljubav prema svome rodnom gradu autorica pokazuje i kroz ovu izložbu u nadi da će i Zagreb kao i Beograd ili Ljubljana jednom dobiti svoj urbani pčelinjak s nekoliko košnica bar za potrebe edukacije naših (najmlađih) sugrađana.

Zagreb nektar bar 2 izložba pozivnica