+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 13. svibnja 2023.
Ažurirano: 14. svibnja, 2023.

Degustacija meda, medenjaci i edukacija o pčelama na predstavljanju izložbe Zagreb Nektar bar

Print Friendly, PDF & Email

Medeni zalogaji koje je ponudila dr. sc. Gordana Hegić u okviru predstavljanja svoje izložbe fotografije Zagreb nektar bar u Knjižnici Savica u petak 12. 5. 2023. ugodno je iznenadila posjetitelje izložbe kao i one koji su svratili po nove knjige u knjižnicu.

U prostoru knjižnice gdje je dr. sc. Hegić već dobro poznata jer već tradicionalno ovdje provodi radionice za djecu na temu pčela i pčelinjih proizvoda, sada početkom mjeseca je postavljena izložba fotografija na temu medonosnog zelenila u gradu Zagrebu – u centru grada, na Zrinjevcu, u Botaničkom vrtu i u Maksimiru, na Agronomskom fakultetu.

Gordana Hegić na izložbi Zagreb Nektar bar
Gordana Hegić drži predavanje na izložbi Zagreb Nektar bar

Želja je autorice da ovim fotografijama upozna građane Zagreba na to da mnogi oprašivače žive u njihovom gradu. Uz medonosne pčele tu su i solitarne pčele, leptiri, bumbari…, a nektarom i peludom hrane se i razne druge životinje.

– Kad u vrijeme cvatnje lipa, vidite ljepljive mrlje na automobila parkiranih ispod njihovih krošnji, to je nektar koji se kaplje s cvjetova. Zagreb je pravi nektar bar. U Zagrebu je mnogo medonosnog bilja, a posebno bih istaknula kesten koji u drvoredima dominira gradskim zelenilom. Imamo i puno lipe te općenito mnogo cvjtenice. U gradu je bogati nektar bar ne samo na Lenuzzijevoj potkovi i u Maksimirskoj šumi već i širom grada, i na balkonima i u privatnim vrtovima. Važno je naglasiti i da je medonosne biljke potrebno zalijevati kako bi imale dovoljno nektara – rekla je okupljenima dr. sc. Hegić.

Degustiranje meda na izložbi Zagreb nektar bar
Degustiranje meda na izložbi Zagreb nektar bar

– Veliki broj medonosnih pčela i drugih oprašivača koji žive u Zagrebu dokaz su da je grad zeleni i čist grad. Pčele su biološki indikator čistoće i zdravlja okoliša, a zagrebačke pčele dokazuju da stanovnici grada imaju osim lijepih cvjetnih lijeha i zdrav i čist okoliš. Gradske pčele umivaju gradsko zelenilo te na taj način doprinose kvaliteti zraka. Brigom o zelenim površinama, sadnjom medonosnog i peludonosnog bilja i navodnjavanjem koje je vrlo važno u sušnim periodima za stvaranje nektara – dalje je naglasila dr. sc. Hegić.

Na kraju predavanja održana je i degustacija nekoliko vrsta sortnih medova: kestena, metvice, mandarine i lipe. Za probu posjetiteljima izložbe su bili priređeni i pladnjevi sa žlicama meda u saću, te medenjaci i kolačići s peludom – sve sa bojama i oblicima pčela. Izložba se može razgledati do kraja svibnja.

Medovi za degustaciju na izložbi Zagreb nektar bar
Medovi za degustaciju na izložbi Zagreb nektar bar

Dr. sc. Gordana Hegić doktorirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, katedra za pčelarstvo na temu meda od metvice. Članica je povjerenstva za ocjenjivanje meda u Hrvatskoj više od 10 godina i predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva. Jedina je iz Hrvatske pohađala edukaciju vezanu uz apipedagogiju i rad s najmlađima koju organizira institut Eneja u Ljubljani. Certificirana je apiterapeutkinja u Republici Srbiji te članica i predavačica na edukacijama srpskog udruženja za apiterapiju Api Med (udruženje okuplja isključivo liječnike, doktore veterinarske medicine i znanstvenike). Počasna članica Prvog apiterapijskog društva Bosne i Hercegovine, urednica i koautorica priručnika Pčelarstvo apiterapija apiturizam, autorica slikovnice Pčelice koja u stihovima opisuje sve pčelinje proizvode.

Degustiranje meda na izložbi Zagreb nektar bar
Degustiranje meda na izložbi Zagreb nektar bar

Hrvatsko apiterapijsko društvo se osim promocijom apiterapije (korištenja pčelinjih proizvoda kao pomoći pri očuvanju zdravlja i podizanju kvalitete živote te pomoći kod određenih zdravstvenih tegoba) bavi i apipedagogijom te razvojem apikulture (kulture poznavanja proizvodnje i konzumacije pčelinjih proizvoda), a na inicijativu HAD-a upravo je mjesec listopad proglašen mjesecom za razvoj apikulture u Hrvatskoj kada pčelari članovi društva u čitavoj Hrvatskoj otvaraju vrata svojih pčelinjaka i educiraju zainteresirane posjetitelje.

Autorica aktivno sudjeluje u edukaciji djece starije vrtićke i školske dobi, surađuje s osnovnim i srednjim školama, domovima umirovljenika i svima koji su zainteresirani za pčele i pčelinje proizvode. Ljubav prema svome rodnom gradu autorica pokazuje i kroz ovu izložbu u nadi da će i Zagreb kao i Beograd ili Ljubljana jednom dobiti svoj urbani pčelinjak s nekoliko košnica bar za potrebe edukacije naših (najmlađih) sugrađana.

Medovi za degustaciju na izložbi Zagreb nektar bar
Medovi za degustaciju na izložbi Zagreb nektar bar

Tekst i fotografije: Snježana Ivić Gerovac