+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 23. kolovoza 2015.
Ažurirano: 22. listopada, 2021.

Nastanite ptice u vrtu: Kako napraviti kućice za ptice i hranilice

Print Friendly, PDF & Email

Mnoge vrste ptica, primjerice crvendać, carić, crvenrepka, muharica, bijela pastirica, sjenice… veoma su korisni stanovnici vrta jer se hrane raznim vrstama štetnih kukaca: lisnim ušima, moljcima, rovcima, gusjenicama…

Kako bi se ptice što dulje zadržale u vrtu i tako postale njegove zaštitnice, pripremite im prikladan dom, napravite im kućice u kojima će se gnijezditi, te hranilice koje će ih hraniti tijekom hladnih zimskih mjeseci. Prisutnost pojedinih vrsta ptica smanjit će broj štetnih kukaca. Jedna ptica, naime, pojede tijekom godine dana količinu insekata 100 puta veću od svoje težine. Ptice su, dakle, veoma značajan biološki način zaštite bilja.

Kućice za ptice izrađuju se od suhog, zdravog drveta. Daske mogu biti od jele, bora, smreke, hrasta ili johe, debljine 2 cm.

Kako napraviti kućicu za ptice

Unutarnji dio kućice treba biti hrapav, a ne glatko istesan, tako da se ptice mogu lakše verati. Otvor za ulaz ptica (sjenice, brgleza, muharice) treba biti okrugao promjera 3 cm. Za zaštitu od vlage kućica se premaže s vanjske strane lanenim uljem ili firnisom, a preko firnisa bezbojnim lakom.

Kućica za ptice na stablu oraha
Kućica za ptice na stablu oraha
Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Gdje postaviti kućicu

Kućice za ptice postavljaju se s otvorom okrenutim prema istoku ili jugoistoku. Važno je da u njih ne ulaze niti kiša, koja obično dolazi sa sjeverozapada, niti jako popodnevno sunce.

Kućica ne smije biti otvorom nagnuta prema gore, nego je po mogućnosti treba prčvrstiti na ravno stablo i malo nagnuti prema dolje radi lakšeg otjecanja kišnice, što će kućicu držati suhom.

Kućice se postavljaju na visinu od 2 do 3 metra nad zemljom, a ponekad, ovisno o uvjetima, malo niže, ali ne niže od 1,5 metra. Visinu i položaj treba odrediti tako da kućica bude nedostupna miševima i mačkama.

Razmak između pojedinih kućica treba biti što veći, jer su mnoge ptice teritorijalne, a minimalno 5 metara. Pokušajte postaviti kućice tako da ne budu izložene pogledima. Ptice, kao i čovjek, vole privatnost i mir.

Kućica za ptice pod krovom vrtne kućice za alat
Kućica za ptice pod krovom vrtne kućice za alat Snimila: Snježana Ivić Gerovac
Kućica za ptice na stablu u Botaničkom vrtu u Zagrebu
Kućica za ptice na stablu u Botaničkom vrtu u Zagrebu Snježana Ivić Gerovac

Hranilice za ptice

Za hranilice uzmite teglu za cvijeće od terakote, promjera 10 cm. Kroz rupu na dnu tegled provucite desetak centimetara čvrste žice. S vanjske strane tegle napravite od žice omčicu za koju će se tegla objesiti o granu, a s unutrašnje strane tegle na žicu čvrsto navezite račvastu granu, kao na slici, a na njih namotajte komadiće loja. Ptičice će po zimi sletjeti i pomalo ga kljuckati. Loj je bolja varijanta od špeka jer nije zasoljen.

Hranilice trebaju biti udaljene od kućice za ptice barem 5 metara, jer će one privući razne ptice – među kojima i neke koje su nepoželjne u blizini ptica koje su se nastanile u kućici.

Piše i snimila: Snježana Ivić Gerovac

Snimljeno u vrtu Marije FIlipaj i Roberta Kaštelana

Sjenica snimljena u Botaničkom vrtu u Zagrebu
Sjenica snimljena u Botaničkom vrtu u Zagrebu Snimila: Snježana Ivić Gerovac