+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 3. listopada 2014.
Ažurirano: 4. prosinca, 2021.

PLJOČKANJE: Nova liga sa svjetskim prvenstvom u Savudriji

Print Friendly, PDF & Email

Da, dobro ste pročitali: PLJOČKANJE. Naime, iz Istre nam je stigla pozivnica na turnir u pljočkanju pod nazivom 15. SAVUDRIJA OPEN, neslužbeno svjetsko prvenstvo za pljočkare pojedince, koji će se održati na terenima kraj svjetionika u Savudriji u subotu 4 listopada 2014. sa početkom u 9 sati. Takmičenje sa aluminijskim pljočkama, pojedinačno, pljočkar igra sa tri pljočke. Natječu se istarski pljočkari i gosti iz Italije, Slovenije, Zagreba i Oroslavja.

Kakav je to sport pljočkanje, pojašnjava nam uvaženi kolega Dragutin Lončar, jedan od pasioniranih pljočkara iz Hrvatskog zagorja:

“Povijest pljočkanja seže još nekoliko stoljeća unatrag. Naime, u to vrijeme su pastiri čuvali krave i pošto su imali dosta kamenja oko sebe, počeli su bacati to kamenje; pljočke, tko će bliže bacit. Tako je onda to bila igra za “samo vrijeme proći”, no danas je to pravi sport natjecateljskog karaktera. Sredinom 90-ih su Tinjanci pokrenuli pljočkarskim natjecanjima povratak ove igre iz zaborava. Bilo je pitanje; kako tradicijsku pučku igru unaprijediti u organizirani sport? Velikim dijelom se to danas i ostvarilo!

Pljočka
Pljočke
Pljočka
Pljočka

Istarska sportska i jezična baština

Kad su se prvi put na srednjoistarskim turnirima pojavila pisana pravila pljočkanja, u njima je najzanimljivije bilo kako se uz “sportsku” nastojala očuvati i jezična baština. Pazinac Vlado Družeta i nekoliko drugih Pazinaca, Supetrana i Tinjanca su zaslužni za taj niz odredbi u kojima se opušteno barata pojmovima poput pljočke, pljočkaša, pljočkara, butade, ili se pak opisuje kako pljočkalište “more biti travnato, zemljano ili pak od vozi i vitur”. Tiskano je i distribuirano već 5 verzija, tkz. čitanja. Možda pravila pljočkanja nikada ne dožive zadnje čitanje, jer će se uvijek naći koja riječ za mijenjati ili duhovitost za dodati.

Ako živite u Istri, onda vam neće biti problem otići na neki turnir u pljočkanju. Ove je godine stvorena službena pljočkarska liga gdje smiju prisustvovati samo ekipe koje su već registrirane i koje su se prijavile u početku sezone. To možete ići pogledati kad god želite, no ako želite prisustvovati nekom pljočkarskom turniru, onda vam treba nekoliko pljočka (posebno oblikovano kamenje, vidi koje dimenzije trebaju biti u prijašnjem postu) i prijatelj (kumpanj) koji će s vama igrati ukoliko se igraju parovi ili trojke.

Pljočkarska sezona traje od svibnja pa sve do listopada zato jer u to vrijeme pada najviše nekih mjesnih blagdana. Tako, velik dio tih mjesnih blagdana ima i pljočkanje uvršteno u program. Dobar dio takvih turnira je i otvoreno što znači da može bilo tko prisustvovati. Usto su i nagrade dosta dobre; npr. pršut, ovčji sir, janjac…

Turnir u pljočkanju
Turnir u pljočkanju

I Dalmatinci pljočkaju

Ne pljočkaju samo Istrijani. Dalmatinci također pljočkaju. Koliko ja znam, održava se tamo jedan turnir krajem svibnja i to kod Ploča, jedno mjesto koje se zove Baćina. Važno je reći da Dalmatinci imaju pljočkarsku udrugu koja se zove Bristova Doca.

No ima nekih razlika između pljočkanja u Istri i Dalmaciji. Naime, Dalmatinci pljočke zovu ploke, a balin lek. Dalmatinci igraju na manjim duljinama (oko 6 metara), ali zato igraju sa većim pljočkama. Imam jednu mega pljočku iz Dalmacije i stavrno je velika.

Pljočka bi trebala biti okruglastoga oblika, promjera 9 do 17 centimetra. Kraj pljočke treba biti debljine od 1 do 3 centimetra, dok sredina ne bi smjela biti deblja od 5 centimetra. Odstupanja u maksimalnim granicama do 0,5 centimetra su dopuštena.

Kada se u igri razbije pljočka, onda vrijedi onaj najveći komad. Ta se pljočka može i dalje koristiti ukoliko nije preko 1/4 svojeg obujma oštećena. Svaki pljočkar treba posebno označiti svoje pljočke.

Pljočkalište se sastoji od 3 dijela; 2 polja bacanja i jednog srednjeg polja. Omjer duljine i širine polja bacanja i duljine srednjeg polja treba biti 3:10. Znači ima duljinu srednjeg polja 10 metara te dimenzije polja bacanja 3 : 3 metara.”

Fotografije: arhiva Dragutina Lončara, Istrapedia i Istarski pljočkarski savez