+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 9. kolovoza 2016.
Ažurirano: 6. prosinca, 2021.

Noć Svetog Lovre u Rovinju: 2016. godine dvostruko više padajućih zvjezdica

Print Friendly, PDF & Email

Perzeidi, u Hrvatskoj nazvani “Suze svetog Lovre” svake godine najbolje se vide prva dva tjedna kolovoza. Na blagdan Sv. Lovre 13. kolovoza obično ih se vidi kao pregršt padajućih zvjezdica, i na taj se datum u Rovinju tradicionalno organizira manifestacija Noć Svetog Lovre. Prema najavama astronoma najbolja vidljivost 2016. godine bit će 12. kolovoza od 1 sat poslije ponoći do zore.

Noć Svetog Lovre u Rovinju
Noć Svetog Lovre u Rovinju organizira se 13. kolovoza svake godine

Sam fenomen postoji zato što svake godine Zemlja dva tjedna putuje kroz rep kometa Swift-Tuttle. Perzeidi su zapravo prašina kometa, nisu veći od zrna pijeska, a pri ulasku iz zrakopraznog svemira u atomosferu Zemlje se zapale i izgore. Dok padaju prema Zemlji brzinom 59 km na sat za njima ostaje svijetli trag koji mi doživljavamo kao zvijezdu padalicu. Obično potpuno izgore prije nego padnu na tlo.

U Hrvatskoj se posebno lijepo suze svetoga Lovra vide na noćnom nebu iznad mora. Najljepše je promatrati ih sa kakve barke ili na obali mora. U Rovinju se tradicionalno organizira i Noć svetog Lovre.

Turistička zajednica grada Rovinja-Rovigno će 13. kolovoza 2016. desetu godinu za redom organizirati manifestaciju pod nazivom Noć sv. Lovre, u periodu kada se na nebeskom svodu najjasnije mogu vidjeti zvijezde padalice poznatije pod nazivom „suze svetog Lovre“. Na rivi će gradska rasvjeta biti ugašena i za tu prigodu osvijetljena bakljama, a terase kafića i restorana osvijetljene svijećama. Na devet punktova u gradu će glazbenici svirati romantičnu glazbu, a svjetlosni efekti će šarati glavnim gradskim trgom. Program počinje u 21 sat promenadnom šetnjom i plesom članica plesne skupine, koje će odjevene u oprave dvorskih dama u pratnji svirača i uz svjetlost baklji nagovještavati cijeli događaj.

Priredila: Agatha Borošak/space.com