+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 5. siječnja 2022.
Ažurirano: 5. siječnja, 2022.

VRAŽJI BRŠLJAN: Raskošna sobna penjačica koja detoksicira sobu

Print Friendly, PDF & Email

Vražji bršljan (lat. Scindapsus, eng. scindapsus) jedna je od biljaka koje se preporuča za svaki dom jer vlaži i pročišćava zrak od toksičnih čestica, što je posebna dobrobit u predstojećim zimskim danima. Potječe s vlažnih, tropskih, solomonskih i jugoistočnih azijskih otoka, gdje raste pričvršćen za koru drveta domaćina kao višegodišnja penjačica. Listovi su mu srcoliki i sjajni, zelene boje ili zeleni sa svjetlijim ili tamnijim žutim pjegama. Iz lisnih čvorova izlazi zračno korijenje. Vražji bršljan lako se uzgaja kao lončanica: može se penjati uz štap obavijen mahovinom ili ga posadite u viseće  košare iz kojih će se, ako je pravilno njegovan, spustiti do poda. Može se, također, uzgajati i kao vodena kultura.

Vražji bršljan - scindapsus
Vražji bršljan – scindapsus Foto: Unsplash

Optimalno vlaženje zraka iz tanjurića sa šljunkom

U našim je stanovima veoma raširen Scindapsus aureus čiji su listovi prošarani svijetlim žutim ili gotovo bijelim mrljama, koje nestaju ako uvjeti uzgoja nisu savršeni. To znači da listove treba redovno čistiti vlažnom krpom, te da ne treba koristiti sjajilo za lišće jer ono šteti biljci. Da bi bujno rastao, vražji bršljan traži dovoljno topline i vlage – zato ga često treba poprskati mlakom vodom. Optimalnu zračnu vlagu možete biljci osigurati i tako da lončanicu držite u velikom tanjuriću ispunjenom šljunkom. Na šljunak stavite posudu s biljkom. U tanjurić nalijte vode, toliko da razina ne bude iznad šljunka. Posuda s biljkom ne smije stajati u vodi. U toploj sobi ovakav tanjurić za vlaženje neprekidno će biljci davati vlažni zrak.

Scindapsus aureus - najčešća vrsta vražjeg bršljana kod nas
Scindapsus aureus – najčešća vrsta vražjeg bršljana kod nas

Držite ga na svijetlom mjestu – na tamnom će listovi postati tamniji zeleni bez mrlja. Ne voli, ipak, izravnu izloženost suncu. Idealna mu je temperatura od 18 do 24 stupnjeva Celzijusa, a teško podnosi ako padne ispod 13 stupnjeva.

Zalijevajte Scindapsus dva puta tjedno, ali prije zalijevanja provjerite da li se zemlja prosušila. Ako nije, pričekajte dan-dva sa zalijevanjem. U razdoblju proljeća i ljeta prihranjujte ga svaka dva tjedna. Ako je prerastao lonac, presadite ga u veći.

Scindapsus treubii - penjačica u malezijskoj prašumi
Scindapsus treubii – penjačica u malezijskoj prašumi

Presađivanje i razmnožavanje

U loncu u kojeg sadite vražji bršljan, na dno prvo stavite šljunak ili krhotine glinene posude, za drenažu, a potom uspijte mješavinu zemlje za cvijeće sa nešto pijeska i treseta.

Izdužene izboje biljke u proljeće možete koristiti kao zelene reznice. Raznicu dugu od 7 do 10 cm odrežite ispod lista, donje listove odstranite pa ju utaknite u posudu s pjeskovitom zemljom ili ju stavite u posudu s vodom. Kad se zakorijeni presadite.

Piše: Agatha Borošak

Foto: www.malesiana.com i Nguyen Soc