+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 17. ožujka 2016.
Ažurirano: 5. prosinca, 2021.

BICIKLISTIČKA KARTA ZAGREBA: Kojim ulicama i cestama sigurno voziti bicikl

Print Friendly, PDF & Email

Dolaskom proljeća izvlačimo bicikle i iznova kreće potraga za biciklističkim stazama za sigurnu vožnju Zagrebom. Sindikat biciklista napravio je kartu s ucrtanim stazama koje možete koristiti za lakše kretanje gradom, s kriterijem dostupnosti najmanje 200 metara do svih važnijih točaka u gradu. Naročito korisno ovo će biti  ako ste novi gradski biciklist, a htjeli biste zdravo i besplatno na svoja dva kotača i na posao i u shopping i u izlaske.

“Korištenje bicikla kao gradskog prijevoznog sredstva raste i u Zagrebu, unatoč postojećoj infrastrukturi koja nije stimulativna: Zagreb je tek djelomično pokriven biciklističkim stazama koje još uvijek ne tvore cjelovitu mrežu potrebnu za efikasno i udobno kretanje i dostupnost cijelog grada. Zbog toga će još neko vrijeme za smisleno kretanje biciklom po Zagrebu, osim biciklističkih staza, biti potrebno koristiti i dodatne mogućnosti: ulice s niskim intenzitetom motornog prometa, nasipe i parkove,” navodi se na web stranici Sindikata biciklista na kojoj možete naći interaktivnu kartu Zagreba, s ovakim prikazom:

Biciklističke staze Zagreb
Biciklističke staze Zagreb

Za detaljno pretraživanje karte idite na: www.sindikatbiciklista.hr

“Karta obuhvaća različite mogućnosti i preporuke za kretanje biciklom kroz Zagreb. Biciklističke staze su prvi izbor i karta ima ucrtane sve biciklističke staze. Uz pomoć ulica i nasipa na potrebnim mjestima, nastojali smo povezati Zagreb u cjelovitu mrežu i osigurati dostupnost biciklom na 200 m do svake točke u gradu.

Po biciklističkim stazama koje smo klasificirali kao „prihvatljive“ ćete se većinu vremena kretati relativno udobno i efikasno, ali i dalje uz povremene pješake na stazi i česte potrebe za zaustavljanjem i pritiskanjem tastera na semaforu. „Lošije“ staze su često prekinute na križanjima (oprez: po zakonu ste tada dužni gurati bicikl), sužene povremenim terasama kafića ili kantama za smeće, nacrtane na preuskom pločniku i uzurpirane od pješaka. Ceste s malim motornim prometom pogodne su u dobrim uvjetima za većinu iskusnih odraslih biciklista, dok su ceste s neznatnim intenzitetom uglavnom pogodne i za bicikliste početnike.

Djeca do 14 godina ne smiju voziti bicikl po cestama. Pločnici koje smo klasificirali kao „širok i prohodan“ odgovaraju standardu koji se u Zagrebu koristi za biciklističke staze (Zagreb još uvijek nema prave biciklističke staze nego su sve nacrtane na pločnicima i dijele prostor s pješacima). Na „lošim“ pločnicima će uglavnom biti potrebno gurati bicikl, ali su nažalost neizbježni za povezivanje puta s djecom. Napominjemo da odraslim osobama nije dopuštena vožnja biciklom po pločnicima ako na njima nije ucrtana biciklistička staza, ali se djeci uglavnom tolerira. U svakom slučaju, kad dijelite prostor s pješacima budite posebno oprezni i uviđavni.”

Sindikat biciklista ulaže veliki napor da se poboljšaju uvjeti za vožnju biciklista gradom, među ostalim zagovaraju i razvoj biciklističke infrastrukture za novim kvalitetnim stazama i tvz. magistralama. Podržavamo ih i nadamo se da će uskoro zaživjeti njihova vizija zelenijeg grada.