+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 21. svibnja 2015.
Ažurirano: 10. prosinca, 2021.

Prijedlog za idealan izlet biciklom kroz Istru

Print Friendly, PDF & Email

Istra je uglavnom poznata po kristalno čistom moru, fenomenalnoj hrani, odličnim vinima i prekrasnoj prirodi. Upravo taj idealni spoj privlači svake godine veliki broj turista koji svoje ljetne odmore provode u Istri.

Ali Istra ima i mnogo toga za ponuditi prije i poslije ljetne sezone. Ako razmišljate o nekom kratkom odmoru koji će uključivati uživanje na suncu uz more, istraživanje malih romantičnih gradova poput Motovuna, degustiranje vrhunskog vina i kulinarskih specijaliteta, onda je Istra pravi izbor.

Piše: Lejla Brčaninović

Ako u Istru dođete na proljeće vjerovatno nećete ležati na plaži, ali umjesto toga možete provesti aktivni vikend istražujući Istru na biciklu. Sigurna sam da ćete se zaljubiti u ovaj kraj i ponovo se vraćati.

600 označenih staza za bicikliste

Istra ima preko 600 označenih staza za bicikliste i popis  možete naći na stranici www.istria-bike.com  te prema regiji koju želite istražiti, težini ili tipu staze izabrati idealnu rutu za izlet.

Istra, biciklistički izleti
Istra, biciklistički izleti uz more i u unutrašnjosti poluotoka Foto: www.istria-bike.com

Najveća prednost Istre je što u jednom danu možete biciklirati uz more, zatim se izgubiti u unutrašnjosti i uživati u netaknutoj prirodi i posjetiti neki od malih gradova, napraviti pauzu u nekoj od lokalnih vinarija i degustirati vrhunska vina, pa ručati u jednoj od mnogobrojnih konoba i upoznati se sa vrhunskim istarskim specijalitetima. Zar to nije izlet iz snova?

A ovo je moj prijedlog za izlet biciklom kroz Istru: jutarnje piće u Poreču, kušanje vina u Vižinadi, ručak u Motovunu, večera u Velenikima

Započnite dan uz jutarnji napitak koji najviše volite uz more u Poreču. Jedno od mojih omiljenih mjesta je Tequila Beach bar (kod plaže Pical) sa pogledom na stari grad. Nakon upijanja jutarnjeg sunca i mora, koje je u to doba uglavnom najljepše, uputite se biciklima prema Vižinadi.

Tamo napravite pauzu u vinariji Franc Arman. Ako najavite svoj dolazak rado će vam pokazati svoj podrum, te vam ponuditi da degustirate njihova vina. Uz predivni pogled iz njihovog vrta i odlična vina, ovo je idealno mjesto za prvu pauzu.

Motovun, Istra, izlet biciklom
Motovun, Istra, izlet biciklom Foto: www.istria-bike.com

Kada ste skupili dovoljno energije, uputite se dalje prema Motovunu. Ovo je definitivno jedan od najposebnijih gradova u kojem sam ikada bila. Kažu da zbog svog položaja ima posebnu energiju i da sve što u tom trenutku osjećate u Motovunu postaje još intenzivnije. Pogled sa Motovuna oduzima dah i zbog toga je to i odlično mjesto za ručak. Šuma oko Motovuna poznata i po tartufima, pa nemojte propustiti priliku da probate fuže sa tartufima.

Nakon pauze za ručak i šetnje kroz Motovun, predlažem povratak prema Poreču. Napravite još negdje pauzu u povratku i planirajte večeru nekoliko kilometara prije Poreča u konobi Danijela u Velenikima.

Ako vam je ova ruta previše duga, jer ima oko 70 km, onda razmislite i o opciji da prespavate u Motovunu. Sigurno je idilično probuditi se sa pogledom na motovunske krovove. A cijene smještaja prije početka sezone su znatno niže.

Dođite u Istru na aktivni vikend i upoznajte se sa svim ljepotama koje nudi. Vjerujte, ovo je zaista čaroban kraj u koji se nije teško zaljubiti.

Piše i snimila: Lejla Brčaninović, blog www.putovanjesnova.com

Izvor fotografija: www. Istria-Bike.com