+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 23. siječnja 2015.
Ažurirano: 23. studenoga, 2021.

DIGITALNI PEDIJATAR: Aplikacija za praćenje razvoja i zdravlja djece

Print Friendly, PDF & Email

„Little Dot – Dnevnik zdrave bebe“ mobilna je aplikacija pomoću koje roditelji mogu pratiti razvoj i zdravlje svoje djece sve do 18. godine. Nastala je prema ideji i konceptu uglednog pedijatra dr. Milivoja Jovančevića, a dostupna je od 5. siječnja 2015. na AppleStoreu za besplatni download za iPhone uređaje, u inačicama na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.  Autor popularnog vodiča za roditelje i stručnjake koji rade s djecom predškolske dobi – „Godine prve, zašto su važne“ s nedavno objavljenim 8. izdanjem, tako je svoje savjete za roditelje prenio u područje digitalne medicine. Mnogim će, pogotovo mladim roditelijma u prvim tjednima s bebom ova aplikacija biti spasiteljica. Video prezentaciju aplikacije možete pogledati na linku ovdje, a evo i  linka za preuzimanje sa  iTunesa:

https://apps.apple.com/hr/app/littledot-online-konzultacije/id904606907?l=hr

Sa smartphonom u pedijatrijskoj ordinaciji

Dr. Jovančević pri je hrvatski liječnik koji je autor  medicinske aplikacije, koja je ujedno ponudila i originalan koncept na svjetskom tržištu.

– Na tu sam ideju došao prije dvije i pol godine, ponukan sve brojnijim upitima putem telefona, SMS-a, MMS-a… Osim toga, sve mi više roditelja kad dođu s djetetom na pregled čita svoje zabilješke iz pametnih telefona, pokazuje slike i video zapise kako bi me što bolje informirali o problemu zbog kojeg dolaze. Prema najvažnijim i najčešćim temama s kojima se roditelji susreću definirao sam koncept i područje koje aplikacija pokriva, tako da pruža pregršt korisnih informacija i omogućava vođenje dnevnika rasta, razvoja i zdravstvenih poteškoća putem unosa teksta i fotografija – pojašnjava nam dr. Milivoj Jovančević.

Pomoću „Little Dot“ aplikacije roditelj može pohranjivati fotografije djeteta, unositi bilješke i komentare tijekom djetetova rasta i razvoja, primjerice kad prohoda, kad progovori prvu riječ i slično, bilježiti težinu, temperaturu, kad je cijepljeno, kakvi se simptomi i kada javljaju, voditi dnevnik dojenja, uzimanja lijeka, izbijanja zubića, odlaska na preglede… Aplikacija omogućava vođenje evidencije za više djece, tako da roditelji mogu na jednom mjestu uvijek imati dostupnu evidenciju o svemu što je važno za njihovo zdravlje. Aplikacijom se pristupa i referentnim podacima i korisnim informacijama. Primjerice, kad upišete težinu djeteta, aplikacija vam pokaže index tjelesne mase djeteta i njegov položaj na preporučenoj krivulji rasta Svjetske zdravstvene organizacije.

Prim. dr. sc. Milivoj Jovančević, pedijatar
Prim. dr. sc. Milivoj Jovančević, pedijatar

Toplomjer šalje podatke o temperaturi roditelju na mobitel

– Važno je praćenje prirasta na visini, tjelesnoj  masi, opsegu glave putem referentnih krivulja rasta. Obzirom na sve veću učestalost i ranu pojavnost debljine od velike koristi roditeljima je i prikaz indeksa tjelesne mase te odgovarajuća interpretacija i  upozorenje ako su vrijednosti izvan primjerenih. Na tržištu postoje aplikacije koje segmentalno pokrivaju ove teme no ovako složene i cjelovite nema. U narednim danima  aplikacija će biti nadograđena mogućnošću bežičnog spajanja sa malenim toplomjerom koji se zalijepi na kožu djeteta i kontinuirano odašilje podatke o tjelesnoj temperaturi roditelju na mobitel, što može biti veoma korisno, osobito tijekom noći. I konačno, bude li potrebno, roditelji mogu odmah e-mailom poslati svom pedijatru podatke odnosno fotografije bolesnog djeteta kako bi što ranije dobili njegov savjet  – pojašnjava dr. Jovančević.

Prilikom stvaranja informatičkog dijela koncepta koristio je savjete mladih roditelja – informatičara, izrada aplikacije je povjerena renomiranoj tvrtki “5 minuta”, a nositelj projekta je zagrebačka tvrtka „More studio“ iz Zagreba. Aplikacija ima elemente koji su besplatni, a neke od funkcija se nude na otključavanje uz naknadu: sa svim funkcijama stoji 3,99 $. Priprema se i inačica za Android operativni sustav, tako da će biti dostupna na svim smartphone i tablet uređajima, a od prodaje će se financirati daljnje proširenje aplikacije novim funkcionalnostima.

Little dot aplikacija - digitalni pedijatar
Little dot aplikacija – digitalni pedijatar

Brže do liječničkog savjeta

Iako živimo u informatičkom dobu, pa zdravstveni sustavi i ustanove u svijetu i kod nas sve više prelaze na digitalna rješenja, brojni liječnici negoduju. Rijetki izvan radnog vremena komuniciraju sa svojim pacijentima mobitelom ili e-mailom, a često se govori kako im posao otežava Google na kojem se pacijenti informiraju o simptomima prije dolaska u ordinaciju. Stoga pitamo dr. Jovančevića kakav je njegov stav o tome?

– U zdravstvenoj skrbi posebno je važno zdravstveno prosvjećivanje – pružanje kvalitetnih informacija na vrijeme. Time se doprinosi unaprjeđenju i očuvanju zdravlja. Nadalje, u zdravstvenoj zaštiti je jedini mogući put partnerski odnos sa pacijentom, odnosno kada je riječ o djeci s njihovim roditeljima. Imamo sjajan primjer UNICEF-ovog programa u Hrvatskoj – “Telefončić” koji pruža izvrsnu razinu usluge. Sve navedeno povećava kvalitetu zdravlja i smanjuje pritisak na preopterećeni sustav zdravstvene zaštite. Ovim putevima komunikacije se može riješiti 30-50% problema i upita o zdravlju. Jedan od slikovitih primjera je i elektronsko izdavanje recepata kojim se značajno olakšava pristup liječenju velikom broju korisnika, uz istovremeno smanjenje administrativnog rada u sustavu zdravstva.

Pri koncipiranju aplikacije „Little Dot“ nastojali smo odabrati parametre čije odstupanje vrijedi pravovremeno otkriti (npr. prekomjerna tjelesna masa ili debljina) jer je liječenje relativno neuspješno i teško. Važno je da aplikacije koje imaju medicinske “gadgete” (dodatke za mobilne telefone koji mjere težinu, krvni tlak, tjelesnu temperaturu, šećer u krvi ili mokraći i sl) koriste one dodatke koji imaju certifikat da je riječ o medicinskom proizvodu. Na globalnom tržištu se najčešće traži da ima odobrenje američke agencije za hranu i lijekove (Food and Drug Administration). Jedino tako može biti osigurana vrhunska razina stručnosti i pouzdanosti – zaključuje dr. Jovančević.

Piše: Snježana Ivić Gerovac

Fotografija: osobna arhiva dr. Milivoj Jovančević