+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 1. studenoga 2021.
Ažurirano: 1. studenoga, 2021.

FROLOVLJEVA DISALICA: Dišna gimnastika ruskom metodom koja produžava život

Print Friendly, PDF & Email

Ruski znanstvenici (V. Frolov, S. Zinatulin i suradnici) predstavili su pomagalo koje pruža mogućnost liječenja astme dišnom vježbom, kakvu je zapravo već otprije uveo Buteykin. Dišnom vježbom s Frolovljevim pomagalom pacijenti nauče produljivati izdah kroz cjevčicu inhalatora, pri čemu nailaze na povratni otpor disanju zbog vode koja je na drugom kraju cjevčice.

Piše: prim. dr. Peter Kapš, specijalist pulmolog

Vježbanje s Frolovljevim pomagalom

Količinu vode pacijent može prilagođavati i tako pripremiti svoj individualni terapijski plan. Takvo disanje s povratnim otporom vježba, jača dišne mišiće i poboljšava rad bronhija. To vodi u zdravu provjetrenost pluća, eliminira kratki dah, pacijent se uči učinkovitoj regulaciji disanja. S Frolovljevim inhalatorom korisnik udiše zrak s manje kisika i više ugljičnoga dioksida nego što ga je inače u zraku. Tjelesne stanice trebaju ugljični dioksid za odvajanje kisika od hemoglobina, što znači da u slučaju kad je u tijelu previše kisika, a premalo ugljičnog dioksida, ono ne može do kisika i zato ga nedostaje u dišnom sustavu.

Vježba disanja s Frolovljevim pomagalom djeluje također i poticajno na imunitetni sustav te kod astmatičara smanjuje alergične i upalne procese. Frolovljevo pomagalo ne koristimo u svrhu trenutne pomoći i zaustavljanje astmatičnoga napada. Nekim ljudima pomagalo ne donosi olakšanje zato što vježba, iako izgleda silno jednostavna, zahtijeva ustrajnost. Pacijent mora žrtvovati 20 minuta dnevno za dišnu vježbu, a ustrajnost je potrebna jer se učinci ne pokazuju brzo.

Stvaranje pogodnih uvjeta hipoksije kao na velikim nadmorskim visinama

Tijekom izvođenja vježbi disanja Frolovljevim inhalatorom izlažemo tijelo i pogodnim uvjetima kakvi su na velikim nadmorskim visinama, gdje je u zraku manje kisika (hipoksija). U takvim uvjetima žive, primjerice, stanovnici Kavkaza poznati po krepkom zdravlju i iznimnoj dugovječnosti. Prema nalazima istraživanja takvo disanje regulira krvni tlak, poboljšava cirkulaciju, metabolizam i djelovanje živčanog sustava, usporava starenje i povećava energetski potencijal.

Istraživanja su pokazala da dišna gimnastika na Frolovljevom inhalatoru može smanjiti suvišnu proizvodnju slobodnih radikala te da ima protuupalni učinak. Dišna gimnastika temelj je zdravlja, pouzdana zaštita pred štetnim utjecajem agresivnih lijekova, klimatskih tegoba i psiholoških stresova. Omogućuje fizičko i duševno zdravlje, aktivnu dugovječnost i izvrsnu kvalitetu življenja.

Frolovljev inhalator ne upotrebljavamo kod akutnih oboljenja kao što su akutni miokardni infarkt, akutna moždana kap, akutna upala bubrega (pielonefritis), gušterače (pankreatitis), jajnika (adneksitis), slijepog crijeva (apendicitis), upale pluća, upale jetrenih stanica (hepatitis), žuči i žučovoda (holecistitis).

Kod akutnih oboljenja dišnoga sustava ili gripe koristimo Frolovljev inhalator samo za inhaliranje. Na kraju akutnoga stanja, također i u razdoblju poboljšanja, možemo nastaviti s uobičajenim režimom vježbe koja uključuje udisanje i izdisanje.

Dišna insuficijencija kod srčanog zatajenja III. I IV. stupnja (prema NYHA)  stanje je, kod kojega  disanje doseže 28 udisaja u minuti, a do kratkog daha dolazi i za vrijeme sasvim obične tjelesne aktivnosti. Zato kod tih stanja upotrebljavamo Frolovljevo pomagalo za inhaliranje.

Simultano inhaliranje medom, propolisom i eteričnim uljima

Dno unutarnje posude stepenasto je oblikovano, a to omogućuje precizno reguliranje dišnog otpora s obzirom na starost i zdravstveno stanje pacijenta. Za inhalacije s otopinom meda, propolisa ili eteričnih ulja koristimo poseban spremnik (kontejner). To omogućuje simultano inhaliranje triju različitih eteričnih sadržaja (meda, propolisa ili drugog sredstva), a da se ne  miješaju s tekućinom. Takva metoda kombinirane terapije osjetno povećava učinkovitost djelovanja meda ili propolisa. Uporaba otopine meda ili propolisa kod dišnih vježbi omogućava molekulama da ulaze u pluća i krv što povećava učinkovitost dišnih vježbi. Mješavinu za inhalaciju ulijemo u Frolovljev inhalator.

Iz knjige dr. Petera Kapša “Liječenje pčelinjim proizvodima – APITERAPIJA” 

Više o samom uređaju koji se na tržištu nudi i kao Frolovljeva disalica ili uređaj za respiratornu obuku možete saznati i na ovom videu sa instrukcijama: