+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 7. kolovoza 2016.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

IZVORNO SLATKO: Hrapoćuša ili Dolska torta s orasima (fešta i recept)

Print Friendly, PDF & Email

U čast svoje torte hrapoćuše iliti Dolske torte svake godine na 16. kolovoza s početkom u 21 sata mještani  Dola na Braču organiziraju veliku feštu pod nazivom “Noć hrapoćuše”. Autohtonu torta čiji se recept čuvao i prenosio s koljena na koljeno 2012. je Ministarstvo kulture proglasilo zaštićenim kulturnim dobrom RH.

Torta hrapoćuša je izuzetno bogata orasima i spremala se isključivo za posebne prigode, a naziva se i bračkim slatkim afrodizijakom. Običaj je bio da ju dolske žene pripremaju kao svadbeni poklon.  Ime hrapoćuša dobila je jer bojom i teksturom karamelizirani orasi po vrhu torte podsjećaju  na kamen hrapoćušu koji se nalazi u špiljama u okolici Dola. Od tog su se kamena crvenkasto-žute boje  gradili suhozidi, stambene i gospodarske zgrade u Dolu.

Ako niste u prilici kušati hrapoćušu na fešti u Dolu, donosimo vam izvorni recept kako ga je od svojih pretkinja zapisala i sačuvala gđa. Barbara Matulić.

Hrapoćuša - dolska torta s orasima
Hrapoćuša – dolska torta s orasima Izvor: www.postira.hr

IZVORNI RECEPT – HRAPOĆUŠA

Sastojci (za 12 osoba):

Za biskvit:
12 žumanjaka

4 bjelanjka
12 žlica šećera
4 žlice tople vode
12 žlica brašna
malo ruma
po guštu vanilije
malo korice od limuna

Za preljev:
pola kg šećera
3/4 kila pripolovljenih oraha
8 bjelanjaka

Dvanaest žumanjaka, četiri bjelanjka i dvanaest velikih žlica šećera miješa se kao za biskvit i dodaje se četiri velike žlice tople vode, dvanaest žlica brašna, malo ruma, vanilija i korica od limuna. Učinite smjesu i ispečete u kalupu za tortu.

U banjamariju onda zažutite pola kg šećera, malo manje od trikvarta kila pripolovljenih jezgri od oraha i osam bjelanjaka. Kad požuti, smjesu pažljivo istresete na pripremljeni i ohlađeni biskvit te ga cijeloga njome obložite, kako vrh tako i sa strane. Sve skupa još jedan put vratite u špaher tek toliko da se posuši.

Napomena: banjamarija je postupak zagrijavanja smjese u vodenoj kupelji

Izvor fotografije: www.postira.hr