+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 7. kolovoza 2016.
Ažurirano: 12. prosinca, 2021.

ZIMNICA: Zamrzavanje patlidžana na 2 načina

Print Friendly, PDF & Email

Musaka s patlidžanima, baba ganoush, salate, leća ili tjestenina sa patlidžanima – sve je to zimi lako dostupno sa patlidžanima koji se zamrznuti čuvaju u ledenici. Zbog velikog sadržaja vode prije zamrzavanja se trebaju ispeći – bilo potpuno, bilo polovično.

Dva su načina na koja se patlidžani spremaju u zamrzivač: kao pečene ploške ili kockice, ili kao pire. Na oba načina u zamrzivaču mogu ostati do godinu dana.

Zamrzavanje ploški/kockica

Pečene ploške pripremaju se tako da se patlidžani narežu na komade debele oko 1-2 cm. Ploške mogu biti razrezane kao okrugle, poprečne, ili duguljaste, po dužini. Dobro ih posolite s obje strane pa ih ostavite u cjedilu ili na rešetki 30 minuta, a najbolje sat vremena da puste tekućinu.

Operite ploške pod mlazom hladne vode od smeđe tekućine koju su ispustile, pa ih obrišite papirnatim ručnikom. Dno protvana prekrijte papirom za pečenje, pa po njemu složite ploške patlidžana tako da se međusobno ne dodiruju. Premažite ih ili posprejajte s uljem. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijusa pa stavite patlidžane da se peku 15 do 20 minuta. Ostavite ih peći koliko je potrebno s obzirom na debljinu ploški – izvadite ih kad omekšaju, ili kad su posve pečeni. Kod spremanja u zamrzivač ohlađene ploške međusobno odvojite papirom za pečenje kako se ne bi lijepile jedna za drugu, pa ih tako spremite u plastičnu posudu.

Ovako zamrznuti patlidžan možete koristiti za musake i složence.

Umjesto ploški patlidžane možete narezati i na manje kockice pa ih ispecite da požute. Te kockice zimi dodajte u rižota, variva i umake.

Patlidžani se peku na roštilju za baba ganoush
Patlidžani se peku na roštilju za baba ganoush Foto: Pixabay

Zamrzavanje pirea od patlidžana

Drugi način je zamrzavanje pirea od patlidžana. Za tu svrhu patlidžane operite i stavite peći cijele. Prije pečenja ih vilicom izbodite na nekoliko mjesta. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva Celzijusovih. Patlidžane pecite 30 – 50 minuta. Možete ih peći i na roštilju – bit će još ukusniji za pripremu zimske varijante baba ganousha.

Gotovi su kad omekšaju. Ohladite ih, razrežite po srediti pa žlicom izvadite unutrašnjost patlidžana. Ostavite pire u cjedilu da se ocijedi oko 30 minuta, pa pire spremite u plastičnim posudicama u zamrzivač u količini koja vam je dovoljna za jedno jelo.

Piše: Agatha Borošak