+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 9. travnja 2015.
Ažurirano: 1. prosinca, 2021.

Prometna pravila za bicikl: Tko mora nositi kacigu, djeca na biciklu, noćna vožnja…

Print Friendly, PDF & Email

S toplijim danima vratili smo se vožnji biciklima na otvorenom. Evo pet osnovnih pravila za sigurnu vožnju sukladnu važećim prometnim propisima:

1. TKO MORA NOSITI KACIGU: Biciklisti mlađi od 16 godina moraju u vožnji nositi zaštitnu kacigu, a preporučljiva je i svim drugim biciklistima. U slučaju pada ili saobraćajne nesreće zaštitit će glavu od većih ozlijeda.

2. KOJA DJECA MORAJU IMATI PRATNJU: Biciklom se same u prometu smiju voziti osobe starije od 14 godina. Djeca mlađa od 9 godina mogu voziti bicikl samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina, a starija djeca mogu se sama voziti ako imaju potvrdu da su u školama osoposobljena za upravljanje biciklom.

Obitelj na izletu biciklima
Obitelj na izletu biciklima Foto: iStock

3. KAKO I KOGA SMIJETE VOZITI NA BICIKLU: Ako ste stariji od 18 godina, na svom biciklu možete voziti dijete do 8 godina starosti samo ako ima kacigu na glavi i posebno sjedalo čvrsto spojeno na bicikl. Starije od 8 godina možete voziti ako na biciklu imate posebno sjedalo za njih.

4. SIGURNA NOĆNA VOŽNJA: Od potpunog sumraka do svanuća na biciklu treba biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno na stražnoj strani. Najbolje je da noću voziti s reflektirajućim prslukom.

5. KOLNIK, PJEŠAČKA ZONA, BICIKLISTIČKA STAZA: Vozite u smjeru prometa, desnom stranom kolniku uz nogostup, a kad postoji uređena biciklistička staza vozite po njoj. Ulaskom u pješačku zonu ili na pješačkom prelazu, siđite s bicikla, pa nastavite pješke.

Priredila: Agatha Borošak