+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 1. travnja 2015.
Ažurirano: 4. prosinca, 2021.

Recept za domaći sirup od cvjetova maslačka protiv kašlja

Print Friendly, PDF & Email

Više od 40 godina naša suradnica Kristina Hršak  od proljetnih cvjetova maslačka pripravlja i s obitelji koristi ovaj sirup protiv kašlja prema tradicionalnom receptu iz Hrvatskog Zagorja. Priprema je jednostavna, a kao rezultat, u smočnici ćete imati pripremljen sirup protiv kašlja bez konzervansa i dodanih aditiva i farmacijskih supstanci. Uzima se po potrebi, dnevno 3 – 4 jušnih žlica (odrasli) odnosno 3 – 4 čajnih žličica (djeca).

Sastojci:

  • 300 cvjetova maslačka
  • 1 kg šećera
  • 1 l vode
  • 1 limun
Maslačak je pčelama prva obilna pčelinja paša
Maslačak je pčelama prva obilna pčelinja paša na proljeće
Snimio: Miroslav Antolčić

Priprema: 

  1. Na čistom mjestu udaljenom od prometa i drugih zagađivača saberite početkom proljeća (ožujak/travanj) 300 mladih proljetnih cvjetova maslačka. Stavite u lonac, prelijte s litrom vode, dodajte ocijeđeni sok jednog limuna, pa zakuhajte do vrenja. Čim zavri ugasite i ostavite da se poklopljeno ohladi i miruje preko noći.
  2. Nakon 24 sata sadržaj lonca procijedite kroz sito u drugu posudu, snažno rukama ili u gazi istisnite tekućinu kako bi se posve ocijedili. Tako dobivenu tekućinu procijedite potom kroz dvostruku gazu u lonac.
  3. U procijeđenu tekućinu umiješajte 1 kg šećera pa stavite na najmanju vatru, da posve lagano kuha sljedećih 3-4 sata i da se zgusne do sirupa.
  4. Sterilizirajte staklene bočice (najbolje su bočice od soka koje imaju poklopac s navojem) i ulijte još vrući sirup u njih.
  5. Dobro zatvorite pa odložite u smočnici sklonjeno od direktnog sunca. Jednom otvorenu bočicu držite u hladnjaku.

Snimio: Miroslav Antolčić