+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 12. veljače 2015.
Ažurirano: 31. listopada, 2021.

Genetički test za rak dojke za 1000 kn i 24 sata uskoro na Institutu Ruđer Bošković

Print Friendly, PDF & Email

Dosada većini žena nedostupan test na nasljednu sklonost za rak dojke po cijeni od 8800 kn, najkasnije iduće će godine u Hrvatskoj stajati znatno manje – oko 1000 kn. Bit će i brži: umjesto 2-3 mjeseca, rezultate će biti moguće dobiti za samo nekoliko dana, čak i sati.

Najsuvremeniji uređaj stigao na Ruđer

Dobre su to vijesti koje smo dobili sa Instituta Ruđer Bošković gdje je upravo danas stigao najsuvremeniji uređaj za određivanje slijeda genetskog koda kod čovjeka, kakav se tek u 2014. godini pojavio na svjetskom tržištu.  S tim uređajem Institut Ruđer Bošković postaje jedan od malog broja instituta u svijetu koji je opremljen takvom sofisticiranom opremom. Nabavljen je u okviru InnoMol projekta, u sklopu Sedmog okvirnog projekta (FP7) financiranog od strane Europske unije.

Projekt InnoMol omogućio je nadogradnju mikročip tehnologije koja je sastavljena  od nekoliko instrumenata, a ključna je za proizvodnju posebno dizajniranih mikročipova. Oni bi trebali ubrzati dijagnostiku bolesti, ali i omogućiti razvoj drugih sofisticiranih testova koji se temelje na tehnologiji ‘Point-of-care’ testiranja (POCT), a koji će biti korisni u kliničkoj praksi te za unaprijeđenje brzih i preciznih dijagnostičkih  postupaka.

Optimistične najave

– Potrebno će ipak biti barem mjesec dana da se uređaj stavi u funkciju, obuče timovi znanstvenika koji će raditi na njemu te započnu provoditi detaljna istraživanja kako bi krajnji cilj – jeftinije i brže testiranje, postao realnost što je prije moguće, možda već i za nekoliko mjeseci. Tako će u budućnosti biti potrebna jedna kap vaše krvi kako bi kroz samo nekoliko minuta postavili dijagnozu za koju je sad potrebno više sati, a ponekad i dana, te tako osigurali pravovremenu terapiju i liječenje. To će nam omogućiti da već od ožujka 2015. nudimo genetske pretrage za sva relevantna oboljenja uz znatno niže troškove. Na primjer, testiranje na rak dojke koštat će umjesto trenutnih 9.000 HRK samo 1.000 HRK ili čak manje, uz rezultate unutar 24 sata, umjesto 2-3 mjeseca. Također, ova će oprema omogućiti našim istraživačima provođenje eksperimenata koje do sada nisu bili u mogućnosti provesti. – pojasnio  je  dr. sc. Oliver Vugrek, voditelj projekta InnoMol.

Dr. sc. Oliver Vugrek, Institu Ruđer Bošković
Dr. sc. Oliver Vugrek, Institu Ruđer Bošković Foto: IRB PR

Nakon što je Angelina Jolie genetičkim testiranjem otkrila da ima mutaciju gena BRCA, preventivno je operacijom dala izvaditi tkivo obje dojke

Genetički se testiraju nasljedne sklonosti na rak dojke i jajnika, što omogućuje bolju kontrolu i rano otkrivanje bolesti, ciljanu terapiju, a time i preživljavanje pacijentica. Sve više pacijentica u svijetu kojima genetičko testiranje otkrije da imaju mutaciju gena BRCA1 i/ili BRCA2 odlučuje se i za preventivno odstranjenje tkiva dojke, poput primjerice Angeline Jolie prije dvije godine u New Yorku, a jučer je objavljeno kako se za takvu operaciju odlučila i Josipa Pavičić u Zagrebu.

Angelina Jolie u Zagrebu na promociji filma U zemlji krvi i meda
Angelina Jolie u Zagrebu na promociji filma U zemlji krvi i meda Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Hrvatska sa 1000 umrlih žena među vodećima u Europi po smrtnosti

Podsjetimo da je rak bolest koja je u porastu posvuda u svijetu, a rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena. Prema podacima Hrvatskog registra za rak 2012. u Hrvatskoj je bilo 2227 novooboljelih žena, umrlo je 1033 žena, a dob novooboljelih je sve mlađa.  K tomu, stopa smrtnost u Hrvatskoj je među najvišima u Europi, što govori da nisu kvalitetni programi prevencije, ranog otkrivanja i liječenja.

Zasigurno bi stopa preživljavanja bila veća da je pretragu genetičkog testiranja na mutaciju gena BRCA1 i/ili BRCA2 plaćao HZZO, a ovako su si ga rijetke žene s indikacijom nasljednog raka dojke mogle same platiti. Opravdanje HZZO-a do sada je bilo da je testiranje preskupo, a udio naslijeđenih karcinoma kod raka dojke je 5 – 10%.Za nadati se je da će s višestruko manjom cijenom, a kako najavljuje voditelj projekta dr. Oliver Vugrek moglo bi to biti i manje od 1000 kn, taj argument pasti u vodu.


Tko treba na genetsko testiranje na nasljednu sklonost raku dojke 

Podsjećamo, genetičko testiranje na nasljednu sklonost raku dojke i jajnika trebale bi obaviti žene:

  • s dva ili više bliskih srodnika s rakom dojke i/ili jajnika
  • u čijoj obitelji se pojavljivao rak dojke prije 50. godine života
  • u čijoj obitelji je bilo raka dojke u više od jedne generacije
  • koje imaju više članova obitelji s rakom u obje dojke
  • koje imaju muškog srodnika s rakom dojke
  • koje imaju jednog ili više članova obitelji s mutacijama u genima BRCA1 i/ili BRCA2

Za više informacija možete se obratiti svom specijalistu, a postupak uzimanja krvnog uzorka za testiranje može se obaviti u zdravstvenim ustanovama koje imaju ugovor s Institutom Ruđer Bošković. Zasada su to poliklinike Čepulić, Drinković, Eljuga i Nola, preko kojih se odvija i plaćanje. Institut Ruđer Bošković uzorke krvi zaprima pod šifrom, a ne imenom pacijenta, a u ustanovi u kojoj su uzorci uzeti pacijentice će dobiti i nalaze.

Piše: Snježana Ivić Gerovac

Naslovna ilustracija: Pixabay