+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 2. prosinca 2020.
Ažurirano: 2. prosinca, 2021.

RECEPTI ZA PRIRODNO MRŠAVLJENJE ČAJEVIMA: Breza, končara i kukuruzna svila

Print Friendly, PDF & Email

Ako vas muči višak kilograma, ne morate kupovati skupe tabelete i čajeve za mršavljenje. Evo tri recepta čajnih mješavina od biljaka koje sami možete ubrati i osušiti ili po pristupačnoj cijeni nabaviti u biljnim ljekarnama: čaj od kukuruzne svile, čaj od končare i čaj od breze.

Breza kora i list
Breza kora i list Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Čaj od breze

Veoma je česta uporaba listova i lisnih pupoljaka breze za čaj protiv gihta, upale mokraćnih kanala i mjehura, kamenaca u mjehuri i bubregu te kamenaca u žuči. Recept prof. Željka Sobotke iz Ekoherbalije:

Čaj se priprema tako da se 3 velike žlice usitnjenih suhih listova (možemo pomiješati listove i lisne pupoljke u jednakim omjerima) stavi u 1 litru hladne vode, zavrije na sekundu pa ostavi poklopljeno 20 minuta. Još je djelotvorniji ako se priprema kao oparak, odnosno ako se prelije vrelom vodom. U oba slučaja, čaj procijedimo pa popijemo tijekom dana, po 1 šalicu svakih 3 sata, mlako i bez meda. Kura traje 14 dana.

Ponavljanje ove kure tijekom više mjeseci smanjuje masno tkivo u svim dijelovima tijela, pa tako i u grudima. Zato se preporuča kao bezbolan i prirodan način smanjivanja prevelikih grudi kod žena i kao pomoć približavanju idealnoj težini polaganim mršavljenjem, otklanjanjem celulitnih jastučića i eventualnih reumatskih tegoba. Izlučivanje peterostrukih količina mokraće omogućuje tijelu da se oslobodi štetnih naslaga i taloga već za 6 tjedana.

Kukuruzna svila
Kukuruzna svila Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Kukuruzna svila

Kukuruzna je svila djelotvorno sredstvo za mršavljenje i diuretik. Richard Willfort u knjizi “Ljekovito bilje i njegova upotreba” navodi da se koristi čajni oparak: 1 čajna žlica dobro osušene kukuruzne svile uzima se za 1 šalicu vruće, ne ključale vode. Ostavi se nekoliko minuta, procijed i inezaslađeno uzima svaka 2-3 sata jedna jedaća žlica toplog ili mlačnog.

Čaj od končare

Obje ljekovite suručice – brijestolisna i gomoljasta končara koriste se pojedinačno ili zasebno u čajnoj mješavini za mršavljenje. Evo recepta prof. Željka Sobotke iz Ekoherbalije:

Treba izmiješati 50 grama vrškova u cvatu brijestolisne končare i 50 grama listova i cvjetova gomoljaste končare. Od te mješavine uzmite 4 velike žlice suhe mješavine i prelijte litrom vrele vode. Ostavite poklopljeno pola sata, procijedite i tijekom dana sve popijte, svaka dva sata po jednu šalicu čaja mlakog i nezaslađenog čaja. Smanjivanje težine počinje četvrtog ili petog dana od početka kure. Ako želite skinuti 4 kilograma kura će trajati 14 dana.

Napomena: I za ove čajeve vrijedi općenita preporuka da konzumiraju u kurama od najviše 3 tjedna, nakon čega treba napraviti pauzu 2-3 tjedna prije nego što ćete eventualno ponoviti kuru.

Priredila: Agatha Borošak