+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 11. travnja 2015.
Ažurirano: 29. studenoga, 2021.

Vaginalno pomlađivanje laserom za žene u postmenopauzi

Print Friendly, PDF & Email

Frakcijska CO2 laserska fototerapija nova je jedinstvena metoda obnavljanja tkiva vulvo-vaginalnog područja. Tkivni regeneracijski procesi stimuliraju se jednostavnim, brzim, sigurnim i bezbolnim postupkom, pa je laserska fototerapija novi način liječenja vaginalne atrofije i urinarne inkontinencije, kao i obnavljanja i osvježavanja seksualne funkcije.

Piše: dr. sc. Vesna Harni, dr.med. specijalistica ginekologije i opstetricije

Mehanizam djelovanja laserske svjetlosti obuhvaća aktivaciju fibrocita i njihov prijelaz u matičnu formu fibroblasta koji stvaraju molekule tropokolagena. Ova tvar sudjeluje u stvaranju proteglikanskih kompleksa koji vezuju velike količine vode time povećavajući vlažnost ovog područja i umnožavanju kolagenih vlakana čime se poboljšava elastičnost mukoze i učinkovito pomlađuje i obnavlja tkivo ne samo u estetskom, već i u terapijskom smislu. Popularni naziv ovog postupka nastao je prema zagonetnom smješku Mona Lize i naziva se ‘Mona Lisa Touch’ – dodir Mona Lize.

Kvaliteta života žene u postmenopauzi

Ginekološko područje vrlo je osjetljivo na promjene razine estrogena, s brojnim posljedicama koje izravno utječu na kvalitetu života žene prije svega u postmenopauzi, ali i tijekom reprodukcijske faze osobito nakon porođaja ili dugotrajne primjene oralnih kontraceptiva. Pored toga, oštećenja u imunološkom odgovoru izazivaju kožne bolesti kao što su to vulvarne dermatoze – lihen sklerozus, planus i simpleks i/ili probleme u okviru vulvodinije.

Najčešći simptomi su:

  • svrbež i pečenje vanjskog spolovila i vagine,
  • suhoća
  • slabost i gubitak elastičnosti vaginalne mukoze
  • bolnost prilikom spolnog odnosa.

Ovi problemi često se ignoriraju kako od strane pacijentica tako i od strane liječnika, svrstavajući se u neželjene pojave prirodnog procesa starenja.

Pored toga, mnogobrojne su sumnje i nesigurnost u pogledu tradicionalnog liječenja, uporabe kirurških i/ili farmakoloških postupaka, koji su često preinvazivni, s prevelikim rizicima ili imaju prevelike neželjene učinke.

Žensko tijelo crno-bijela fotografija
Foto: Pixabay

Obnavljanjem tkiva, vaginalna mukoza vraća funkcionalnost i oporavljaju se funkcije:

  • prehrane tkiva,
  • vlaženja,
  • tonusa i
  • osjetljivosti.

Kako laser djeluje

Svestranost MonaLisa Touch lasera proizlazi iz tehnologije koja se koristi za poboljšanje genitalne mukoze i obnavljanja pravilnih funkcija u području liječenja. Pomoću laserske svjetlosti koju oslobađa sonda koja se umeće u vaginu, frakcijski CO2 laserski sustav oslobađa toplinsku energiju u dubljim slojevima vaginalnog tkiva. Ovaj laserski puls stimulira prirodne procese povećanja protoka krvi i potiče stvaranje kolagena, koji poboljšavaju integritet i elastičnost genitalne mukoze. Postupak preoblikavanja vaginalnog tkiva učinkovit je u ublažavanju bolnosti kod vulvovaginalne atrofije ili jednostavnog poboljšanja elastičnosti vaginalnih stijenki za učinak pomlađivanja vagine.

Jednostavno rečeno, postupak MonaLisa Touch potiče prirodne tjelesne procese, pri čemu nastaju zdrave stanice koje pomažu u povećanju vaskularizacije, hidratacije i stvaranju te očuvanju kiselosti, koji su važni sastojci vaginalnog zdravlja.

Značajan je broj pacijentica raznih uzrasta koje su zainteresirane za poboljšanje vaginalne funkcije. Iako mnoge od naših pacijentica prolaze kroz menopauzu ili su u postmenopauzi, tu su i mnoge mlađe žene koje pate od sličnih simptoma. Laserska fototerapija posebno učinkovita za žene koje imaju bolan spolni odnos.

MonaLisa Touch je frakcijski CO2 laser, što znači da je aplikacija laserske svjetlosti ograničena na laserske stupce, između kojih su područja netaknutog tkiva. Upravo ovo zdravo tkivo pomaže u promicanju ozdravljenja i smanjuje vrijeme preoblikovanja tkiva nakon tretmana.

Pored toga, MonaLisa Touch koristi posebne laserske pulseve, nazvane “D puls – DEKA puls”, prema tvrtki koja je osmislila cijeli koncept, a koji omogućuju aplikaciju toplinske energije i optimalno zagrijavanje na određenim dubinama u tkivu, kako bi se postigao ciljani rezultat.

Uporaba frakcijskog CO2 lasera je najveća prednost Monalisa Touch postupka, kako za rezultate tako i sigurnost pacijentice, jer je na ovaj način toplinska energija pohranjena u idealnoj dubini u tkivu. Frakcijski laserski tretman ostavlja većinu površinskog epitelnog sloja netaknutom, što je važno iz perspektive sigurnosti.

Novi standard skrbi za žene

Sam tretman je neinvazivan i ne zahtijeva anesteziju. Često se, za najbolje rezultate, preporučuje nekoliko tretmana. Objavljena istraživanja pokazuju da se najbolji učinak dobije nakon tri Monalisa TouchM postupka, koji se obavljaju u mjesečnim razmacima. Većina pacijenata primjećuje značajno poboljšanje već nakon prvog postupka. Kod uznapredovalih promjena, pacijentima se preporučuje godišnja kontrola i eventualno ponavljanje postupka u godišnjim razmacima.

Bilo da ste u potrazi za ublažavanjem simptoma vaginalne atrofije, ili želite učinak pomlađivanja MonaLisa Touch je održiva opcija, potpomognuta kliničkim istraživanjima i brojnim uspjesima u ginekološkim postupcima.

Gotovo svi naši pacijenti primjećuju značajno poboljšanje nakon postupka Monalisa Touch – neke su to opisale kao postupak koji im je promijenio život. Nadamo se da će ovaj postupak postati novi standard skrbi za mnoge žene koje pate od ovih često bolnih simptoma koji snažno utječu na svakodnevni život. U našoj praksi će sigurno postati standard.

Poliklinika Harni je prva zdravstvena ustanova u Hrvatskoj u kojoj se provodi ginekološka laserska fototerapija, a lasersko preoblikovanje vulvo-vaginalnog područja sveobuhvatno je rješenje za sve žene koje žele očuvati funkcionalnost genitalnog sustava.

Piše: dr. sc. Vesna Harni, dr. med. specijalistica ginekologije i opstetricije

Izvor: Poliklinika Harni