+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 5. veljače 2015.
Ažurirano: 31. listopada, 2021.

Zimske potrebe psa: toplina, hrana, održavanje krzna i šapa

Print Friendly, PDF & Email

Našem zlatnom retriveru Ari nema većeg veselja od zimskih radosti, kao što možete vidjeti na fotografijama. Bilo da se kliže po zaleđenom jezeru i traži rupe u ledu u kojima će se okupati pa i zaplivati, bilo da se gruda i valja u snijegu… zima je za njega top-godišnje doba.  Hladnoća mu ne smeta iako je već poodmakle dobi, no zdrav je i dobro uhranjen, a tijekom dana i noći kad nije u zimskoj šetnji provodi uživajući u toplini podnog grijanja.

No, kao i kod nas ljudi, tako nisu niti svi psi jednako raspoloženi prema zimi i prema snijegu, pa neki naprosto ne vole izlazak na mokro i hladno. Krupnije vrste pasa sa dugom dlakom i poddlakom, primjerice sibirski haski,  aljaški malamut, samojed ili bernardinac bez problema borave na hladnom, dok će se manji psi kraće dlake poput čivava smrzavati. Donosimo nekoliko osnovnih stvari na koje kao vlasnik psa zimi  trebate obratiti pozornost.

I psu je zimi hladno

Držite li psa u stanu odnosno kući, za vrijeme jakih hladnoća izvodite ga u šetnju češće i kraće.

Držite li psa vani u kućici, pustite ga u kuću neka se tijekom dana barem jednom dobro zagrije i na toplom provede noć, kako ne bi obolio od prehlade, upale pluća, upale mokraćnog mjehura i slično.

Ako to nije moguće, tada u  njegovu kućicu dodajte na pod deblju dekicu ili svježu slamu kako bi ga štitile od jakih hladnoća, stavljajte mu topli termafor ili zagrijanu ciglu.

Manjim vrstama pasa i psima kraće dlake nabavite kaputić i zaštitne nepromočive papučice.

Iz šetnje se kući trebate vratiti čim vidite da pas drhti od hladnoće.

Pseće potrebe 

Bez obzira na vanjsko vrijeme ili nevrijeme psa morate izvesti u njegovu redovnu šetnju, bez obzira koliko dugačka i vama neugodna bila.

Nakon šetnje psu osigurajte dovoljno vode za piće sobne temperature. Osobito obratite na to pažnju ako su ekstremno niske temperature, jer pothlađenost kod pasa može dovesti do dehidracije.

Ako posudu s vodom za psa držite vani, za velikih zima ju unesite u kuću ili redovno provjeravajte je li smrznuta i dolijevajte svježu toplu vodu. Pas ne može umjesto vode jesti snijeg.

Pothlađenost

Kod pasa pothlađenost može dovesti do dehidracije.

Ako pas počne drhtati od zime, utoplite ga, pomazite, dajte mu da pije tople tekućine, može to biti i čaj od kamilice. Ako drhtanje potraje, potražite savjet veterinara.


Ozebline

Ozebline ili smrzotine pogađanu kod psa rep, uške i područje između jastučića na šapama. Ta oštećenja nisu vidljiva odmah, nego kad smrznuto tkivo već počena odumirati pa počne crnjeti.

Ukoliko vam je pas bio izložen ekstremnim temperaturama pri povratku kući uvijek ga dobro osušite i zagrijte. Pregledajte mu kožu nakon što ste ga zagrijali, pa ako je na nekim dijelovima koža postala neobično crvena, potražite stručni savjet.

Zamke koje vrebaju iz snijega

Osim ako ste u šetnji u prirodi i netaknutom snijegu, nemojte psu dozvoliti da jede snijeg. Snijeg se soli i tretira antifrizom, koji je za psa otrovan. Ispod snijega u koji pas voli zariti njušku može se nalaziti otrov, razno smeće i slične opasnosti.

Zimsko održavanje krzna i šapa

Zimi redovno održavajte krzno pasa češljanjem i četkanjem, a ne kupanjem šamponom jer se njime uklanjaju zaštitne masnoće s kože. Rezultat može biti suha i perutava koža vašeg psa.

Dugodlake pse redovno češljajte jer je zapetljana dlaka slabija izolacija od hladnoće.

Posebno treba skratiti dlaku između prstiju i jastučića. Na toj se dlaci za vrijeme šetnje nakuplja led u obliku kuglica, pa će pas sve teže hodati, a može se i poskliznuti i ozlijediti.

Važno je i da pas ima skraćene nokte zimi. Ako su mu nokti predugački, zbog njih će hodati raširenih prstiju, što povećava slobodan prostor za nakupljanje snijega i leda te rizik od ozljeda.

Njega nakon povratka iz zimske šetnje

Prvi povratku kući psu odmah dobro operite šape, posebno između prstiju i jasućića, jer se ne njima za šetnje vjerojatno nakupilo dosta soli i kemikalija kojima se zasipaju ceste. Ako ne operete šape, pas će taj otrov polizati sa njih i može se otrovati, što će se manifestirati povraćanjem i proljevom, oštećenjem sluznice jednaka i želuca pa do teškog trovanja. Ta sol i kemikalije mogu dovesti do jakog isušivanje kože šapa, upale i raspuklina na mekim jastučićima šapa, pa se psu zimi šape namažu balzamom.

Ako se psu smočilo krzno, osušite ga po povratku kući ručnikom ili ga posušite fenom.

Zimska prehrana

Zimi pas traži više hrane, ali mu nemojte povećavati obroke ako ste mu smanjili kretanje po vani.

Psima koji zimi duže borave na hladnoći treba pojačati obroke.

Posebna njega

Štenci, stariji i bolesni psi zimi zimi trebaju boraviti u kući na toplom, uz minimalno potrebno kretanje vani.

Piše: Agatha Borošak
Snimio: Leon Tiška