+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 25. rujna 2014.
Ažurirano: 24. listopada, 2021.

Izvor C vitamina bolji od limuna

Print Friendly, PDF & Email

Zbog poskupljenja  limuna u dućanima u Hrvatskoj, proširila se zabrinutost kako ćemo sada čuvati imunitet pred zimu. Naša savjetnica za nutrizionizam Anita Šupe kaže da nema razloga za brigu:

 “Limun nije jedini niti najbolji izvor C vitamina. Odlični izvori, gdje C vitamina ima više nego u limunu, su: šipak, acerola, crni ribiz, paprika, peršin, kiwi, brokula, ribizl, jagoda. Uglavnom sve voće i povrće sadrži C vitamin, kao i kiseli kupus, tako da onaj tko jede dosta povrća i voća može biti miran. Dobar izvor C vitamina su i iznutrice, kao npr jetra, i domaće nepasterizirano mlijeko.

Još je važnije znati da je potreba za C vitaminom manja kod osoba koje jedu manje šećera i škroba i obrnuto: potreba za C vitaminom je veća kod osoba kojima se prehrana bazira na ugljikohidratima. Dakle ne radi se samo o tome koju količinu nekog nutrijenta ćemo unijeti hranom, nego kako dobro ćemo taj nutrijent iskoristiti. Izuzetno je važno dobivati vitamine topive u mastima A, D i K2 (dostupni u masnoćama životinjskog porijekla) koji su kalatizatori o kojima ovisi asimilacija svih drugih hranjivih tvari – proteina, minerala i vitamina topivih u vodi.” – kazala je Anite Šupe.

Piše: A. B.