+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 21. travnja 2014.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

Kako ispeći šarana na rašljama

Print Friendly, PDF & Email

Važno je dobro odabrati šarane, tako da budu težine 1,5 do 2 kg. Ako su manji od toga pretvorit će se na žaru u suhi čips, a ako su veći, tada su premasni (pogotovo ako je riba iz uzgoja).

Priprema počinje tako da se riba očisti, opere, odsječe joj se glava pa se razreže oštrim nožem duž kralješnicu, raširi, dobro zasoli i lagano poulji. U slavonskoj je i posavskoj tradiciji da se pospe i sa malo ljute crvene paprike.

Šaran na rašljama OPG Ravlić u Lonjskom polju
Šaran na rašljama specijalitet je koji nude gostima na etno imanju OPG Ravlić u Lonjskom polju, u selu Mužilovčica
Snimio:Toni Hnojčik

Prvo pečemo stranu na kojoj je koža

Neka tako pripremljeno stoji dok pripremimo vatru i rašlje. Vatra se založi od drva i triješća, što već nađete u okolišu.

Za rašlje pronađite račvastu čvršću granu kakvog bagrema, gloga, ljeske ili već prvog drvenastog grma na koji naiđete. Očistite ga od lišća i pokrajnjih izbojaka, tako da bazna grana koju ćete zabosti u tlo bude dugačka oko pola metra. Dvije grane koje se račvaju u slovo V zarežite oštrim nožem po sredini grane do dna.

Rastvorenog šarana umetnine između raspolovljenih grana i učvrstite žicom, končićem ili konopom. Zabodite u tlo oko pola metra od vatre, tako da je šaran nagnut prema vatri i da se peče na njenoj toplini. Riba ne smije biti iznad plamena. Prvo pečemo onu stranu na kojoj je koža, a kad počne primati boju, okrenite prema vatri unutrašnjost šarana sljedećih desetak minuta, pa ponovo okrenite na kožnu stranu. Šaran je pečen kad s obje strane poprimi lijepu crvenkasto-smećkastu boju.

Kad je šaren pečen, odloži se na pladanj i oslobodi rašlji. Može se još začiniti prelijevom od sitno kosanog češnjaka s peršinom i maslinovim uljem, te kriškom limuna. Jede se još vruć, a preporučuje se poslužiti ga uz kuhani krumpir začinjen maslacom i peršinom, zelenu salatu i čašu bijeloga vina.

Šaran na rašljama OPG Ravlić u Lonjskom polju
Na jelovniku OPG Ravlića u Lonjskom polju, u Mužilovčici, je domaća goveđa juha i šaran na rašljama. Snimio: Ton Hnojčik

Piše: Snježana Ivić Gerovac

Snimili: Toni Hnojčik i Mladen Gerovac