+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 11. veljače 2023.
Ažurirano: 11. veljače, 2023.

LOSOS: Poširani fileti s medom i soja sosom

Print Friendly, PDF & Email

Losos pripremljen na ovaj način je veoma lagano jelo pri čemu se ističe okus mesa lososa. Zato ga je preporučljivo pripremiti s filetima divljeg, oceanskog lososa koji je manje masan, nježniji i ukusniji od uzgojenog lososa.

Sastojci (za 2 osobe):

  • 4 fileta divljeg lososa (500 g)
  • 1 dl soja sosa
  • 1 žlica meda (bagremovog, cvjetnog ili drugog svjetlijeg, blagog meda)
  • 1 dl vode
  • 0,5 dl bijelog vina
  • 1 lovor list

Divlji losos lijepe crvene boje s malo masnoće
Divlji losos lijepe crvene boje s malo masnoće / Foto: Marija Filipaj

Priprema:

#1. Losos operemo, obrišemo, po želji malo posolimo (soliti i nije potrebno jer se meso marinira u slanom soja sosu) i stavimo u posudu za mariniranje.

#2. Premažemo filete medom i ulijemo soja sos. Natopimo losos sa svih strana pa ga ostavimo ležati preko noći u zdjelici tako da kožnati dio bude okrenut prema gore, a da se mesnati dio natapa u marinadi. Pokriveno ostavimo u hladnjaku.

Losos premažemo medom i natopimo soja sosom pa okrenemo da leži u marinadi s kožom okrenutom prema gore
Losos premažemo medom i natopimo soja sosom pa okrenemo da leži u marinadi s kožom okrenutom prema gore / Foto: Marija Filipaj

#3. Sutradan izvadimo iz hladnjaka. U velikoj dubljoj tavi za koju imamo poklopac prvo zagrijemo vodu i vino s lovorom. Čim proključa u tavu položimo filete lososa tako da leže na koži, a u tavu ulijemo i marinadu s medom i soja sosom. Poklopimo i ostavimo da se fileti na sasvim laganoj vatri kuhaju na pari, odnosno poširaju nekoliko minuta, nikako ne više od 5 minuta.

#4. Potom podignemo poklopac i pojačamo vatru tako da tekućina u tavi ishlapi, a marinada se počne karamelizirati. Dok god još ima tekućine u tavi, žlicom ju pokupite i prelijevajte preko fileta. Ovo će potrajati još možda minutu – dvije pa filete treba maknuti s vatre. Jedan filet možete vilicom lagano zasjeći: gotovi su čim iznutra postanu blijedo-roskasti. Za ovo je jelo ključno da pazimo da se jelo ne presuši. Dakle, što kraća priprema.

#5. Izvadimo filete, odstranimo im kožu i serviramo s kuhanim povrćem začinjenim s malo maslinovog ulja.

Poširani losos s medom i soja sosom na kuhanom povrću
Poširani losos s medom i soja sosom na kuhanom povrću / Foto: Marija Filipaj

Piše, skuhala i snimila: Marija Filipaj