+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 2. studenoga 2021.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

Carsko meso s kožicom hrskavom poput čipsa (FOTO)

Print Friendly, PDF & Email

Carsko meso s finom kožicom hrskavom poput čipsa omiljeno nam je nedjeljno pečenje u hladnijim danima. Ovo je sasvim jednostavan, takorekoć minimalistički recept – bez marinade, odležavanja mesa ili umaka.

Carsko meso s kožom narezanom na pravokutnike
Carsko meso s kožom narezanom na pravokutnike

Sastojci (za 5 do 6 osoba):

  • 2 kg lijepo prošaranog carskog mesa s kožom (u komadu, nerasječeno)
  • 2 kg krumpira
  • sol
  • ulje ili mast
Carsko meso posoljeno i nauljeno
Carsko meso posoljeno i nauljeno
Carsko meso nakon 2 sata pečenja
Carsko meso nakon 2 sata pečenja
Carsko meso u pećnici s krumpirom
Carsko meso u pećnici s krumpirom
Pečeno carsko meso nakon 2,5 sata pečenja
Pečeno carsko meso nakon 2,5 sata pečenja

Priprema:

  1. Operite meso i osušite ga kuhinjskom krpom. Oštrim nožem zarežite kožu – prvo na uzdužne, a potom na poprečne trake širine oko 2 cm. Dubina reza treba biti takva da se zareže samo koža i masnoća ispod nje, ali ne i meso.
  2. Veliki protvan prekrijte papirom za pečenje, pa na njega položite meso. Utrljajte u meso šaku sali, posebno pazeći da utrljate sol u sve rezove u koži. Prelijte sa 2-3 žlice maslinovog ili običnog ulja, ili stavite na meso svinjsku mast, pa dobro utrljajte u kožu i meso. Prekrijte papirom za pečenje, dobro zatvorite sa svih strana pa stavite peći na 180 stupnjeva Celzijusovih.
  3. Nakon 1,5 sat pečenja ogulite krumpir, narežite ga na četvrtine i stavite kuhati u kipuću slanu vodu 15 minuta.
  4. Nakon 2 sata pečenja mesa izvadite protvan iz pećnice. Ocijedite polukuhani krumpir i rasporedite ga oko mesa u protvanu, pa protvan vratite u pećnicu i dalje pokriveno papirom za pečenje. Podignite temperaturu pećnice na 250 stupnjeva Celzijusovih.
  5. Sada nastupa najosjetljiviji dio pripreme – kožicu treba zapeći tako da postane posve hrskava, lomljiva pod zubom poput čipsa, a da ne zagori. Zato stalno kontrolirajte boju kože: treba uhvatiti točan moment kad treba meso izvaditi iz pećnice, što će ovisiti o brojnim faktorima poput, primjerice, kvalitete i starosti mesa, količine vlage u krumpiru, jačine pećnice… Načelno uputstvo je ovakvo: nakon 15 minuta na 250 stupnjeva Celzijusovih izvadite protvan s mesom. Već je skoro gotovo, ali kožica treba postati posve hrskava. Kožicu prelijte sa čašom hladne vode i vratite meso u pećnicu. Nakon 5-15 minuta, prema vlastitoj procjeni, izvadite protvan. Ako treba još malo dotjerivanja kožice, vratite u pećnicu, ali jako oprezno. Kožica je već pečena, i dijeli je trenutak od toga da prijeđe u zagorenu. Kad ste odlučili da je gotovo pečenje, meso odložite na tanjur sa strane, da se malo ohladi i odleži, a protvan s krumpirom vratite da se zapeče do kraja, još kojih 10-15 minuta, koliko je potrebno da se lijepo zapeče i dobije boju.
  6. Izvadite krumpir iz pećnice, pa narežite meso koje se već opustilo na poprečne ploške, prema utorima na zapečenoj kožici. Servirajte vruće sa svježom zelenom salatom začinjenom češnjakom, uljem i octom.
Carsko meso s krumpirom
Carsko meso s krumpirom

Piše i snimila: Snježana Ivić Gerovac