+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 1. svibnja 2022.
Ažurirano: 1. svibnja, 2022.

Krepka juha od ljupčaca

Print Friendly, PDF & Email

Ljupčac (lat. Levisticum officinale) je cijenjena začinska biljka i veoma popularna trajnica u našim vrtovima. Poznatiji je možda kao biljka Vegeta ili Maggiekraut, jer ljupčac je glavni sastojak u tim začinima.

Ljupčac naraste metar u visinu, raste kao grm, a najviše se koriste veliki nazubljeni listovi i stabiljke. Rjeđe se koriste sjemenke i korijen, a i oni su jestivi i daju začin jelu.

Početkom Nove ere ljupčac su iz jugozapadne Azije u Europu donijeli Rimljani s nekog od svojih osvajačkih pohoda, a sve do kasnog srednjeg vijeka smatran je afrodizijakom. Zato ima ime ljubavi – mi ga zovemo ljupčac, Englezi „lovage“, Rusi „ljubistok“, a Nijemci „Liebstockel“.

Ljupčac je jak začin, koji lako preuzme cijelo jelo i zato ga treba odmjereno dozirati. Ljupčac jela čini slanijima, pa se koristi i kao zamjena za sol u dijetetskoj kuhinji. Dodaje se sitno sjeckano svježe lišće kao začin salata, ili se ukuhava u juhe, umake i variva. Talijani ga koriste zajedno s češnjakom i origanom kao začin paradajzu.

Ovo je slovenski recept za okrepljujuću proljetnu juhu u kojoj ljupčac nije začin, nego glavni sastojak. Ljupčac je višegodišnja biljka, koja se u vrtu rano zazeleni, tako da u svibnju već imamo na raspolaganju dobar snop listova.

Sastojci za 4 osobe:

 • 1 veliki snop listova ljupčaca
 • 1 srednji crveni luk
 • malo soli
 • 1 žlica pešta od slanine ili zaseke
 • 2 šnite kruha
 • 1 jaje
 • 2 žlice ulja ili masti
Juha od ljupčaca
Juha od ljupčaca / Foto: Turističnekmetije.si

Priprema:

 1. Ljupčac sitno nasjeckamo, pa odvojimo dvije trećine. Sitno nasjeckamo i luk.
 2. U lonac uspemo žlicu ulja ili masti, pa prepržimo nasjeckani luk. Kad postakleni dodamo dvije trećine ljupčaca, malo popržimo pa zalijemo s 1 litrom vode. Dodamo prstohvat soli i 1 žlicu pešta od slanine ili slovensku zaseku. Kad zakipi smanjimo i ostavimo da se tako kuha sljedećih 40 minuta.
 3. Kad je juha kuhana, ispohamo kruh. U zdjelici umutimo jaje. Dvije šnite kruha narežemo na kockice pa ih namočimo u jaje i malo promiješamo vilicom da se sve kockice kruha namoče. Pričekamo da kruh popije umućeno jaje.
 4. U tavi zagrijemo žlicu ulja ili masti i prepržimo kockice kruha do lijepe zlatne boje. Kad su gotove, posipamo ih po kuhanoj juhi.

Napomena: Pešt od slanine radi se tako da se 50 grama pancete ili dimljenog špeka u sjeckalici do paštete usitni zajedno s 2 česna češnjaka i malo peršinovog lista. Tako dobiveni pešt može se koristiti odmah za namaze ili dodatke jelima, ili se stavi u staklenku i prelije zagrijanom svinjskom mašću i tako drži u hladnjaku.

Piše: Snježana Ivić Gerovac

Fotografija: Turisticnekmetije.si