+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 12. rujna 2017.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

RUČAK IZ ŠUME: Gljivarski grah pod pekom

Print Friendly, PDF & Email

Gljivarski grah pod pekom je idealno jelo za pripremiti kada imate društvo na vikend berbi gljiva. Početak je rujna, kiši, zahladilo je, pomalo već miriši na jesen i tijelo već počinje žudjeti za jačim varivima poput graha sa suhim mesom.

Gljivarski grah pod pekom
Gljivarski grah pod pekom Snimio: Nenad Dado

Gljivarski grah prikladan je za feštu na otvorenom jer priprema se na otvorenoj vatri oko koje se može okupiti i zaposliti cijelo, dobro raspoloženo društvo. Priprema ne traje predugo, taman koliko treba da nakon jutra provedenog u šumi pregledate berbu i usporedite košare. Priprema je brza i jednostavna: prethodni dan skuhajte grah sa sušenim svinjskim rebrima. Za 6-8 osoba bit će dovoljno skuhati varivo od 1 kg graha i 1 kg sušenih rebara, po receptu po kojem već kuhate, a sutradan ćete ga doraditi po pekom.

Peka pod žarom
Peka pod žarom Snimio: Nenad Dado

Dok se peka grije, iz graha izvadite skuhana rebra, pa s njih očistite meso. Grah i meso stavite u glinenu posudu za peku, dodajte još narezane kolutove 2 para kranjskih kobasica, dvije žličice slatke crvene paprike, malo čilija za ljutinu.

Narežite 10 dag špeka, pa ga stavite u tavi na vatru sa nasjeckanim većim crvenim lukom. Kad se luk zažuti na masnoći od špeka, iz tave ga izlijte u glinenu posudu na grah. Dva do tri vrganja očistite i narežite na tanke listiće i dodajte grahu, pa sve sastojke dobro promiješajte i stavite posudu ispod peke. Nanesite na peku žar i neka se kuha oko sat vremena.

Pišu, skuhali i snimili: Sunčana Gerovac Dado i Nenad Dado

Vrganji poredani po veličini
Vrganji poredani po veličini Snimila: Sunčica Gerovac Dado