+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 1. rujna 2020.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

ZIMNICA: Kisele paprike punjene kupusom na starinski način bez konzervansa

Print Friendly, PDF & Email

Kisele  paprike u klasičnom su receptu punjene crvenim kupusom. Međutim, mogu se puniti i običnim bijelim, ili se dvije vrste kupusa mogu pomiješati.  Ili u tegli mogu biti pomiješane paprike punjene bijelim i punjene crvenim kupusom.

U drugoj varijanti paprike se mogu puniti i mješavinom ribanog kupusa i mrkve. Kupus se riba večer prije kako bi preko noći pustio tekućinu, a mrkva neposredno prije punjenja u papriku. Na 1 kg kupusa najbolje je dodati 1 kg mrkve.

Sastojci:

 • 5 kg paprika babura (ova je količina tek približna procjena, ovisno o veličini paprika)
 • 2 -3 kg crvenog ili bijelog kupusa
 • 1,5 l alkoholnog octa za zimnicu
 • 2-3 velike žlice soli
 • žličica papra u zrnu
Kisela paprika punjena kupusom
Kisela paprika punjena kupusom Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Priprema:

 1. Noć prije naribajte kupus (kao za kiselo zelje), nasolite ga, malo pouljite i ostavite prekrivenog krpom da pusti tekućinu.
 2. Ujutro pripremite paprike za punjenje tako da im odrežete gornji dio s peteljkom i izvadite sjemenke. Upotrijebite samo sasvim zdrave paprike. Obično se za punjenje kupusom koriste veće mesnate babure, ali možete koristiti i manje babure ili paradajzerice. Operite paprike.
 3. Pripremljene veće staklenke (2 do 3 litre)  i poklopce stavite u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva Celzijusovih na sat vremena da se steriliziraju.
 4. U veliki lonac stavite da zavri voda sa sasvim malo octa (primjerice, na 3 litre vode 1 dl octa). Kad voda proključa, potopite u njoj paprike na 2-3 minute pa ih izvadite u veći protvan ili cjedilo da se ohlade. (Ako volite tvrđe paprike preskočite ovu fazu i samo direktno u svježe paprike punite zelje.)
 5. U lonac stavite zavriti mješavinu octa za kiseljenje u omjeru 1 l octa na 3 litre vode. Neka zakuha pa tekućinu ohladite.
 6. Kad  se paprike i ocat ohlade, pripremite kupus. Dobro ga stisnite šakama kako bi se iz njega ocijedilo što više tekućine.
 7. Ocijeđenim kupusom punite paprike što čvršće možete. Natrpajte u paprike koliko stane kupusa, pa ga prstima dobro natisnite u papriku. Nadopunite sa još zelja i ponovite postupak tako da paprike budu što tvrđe. Kad tako napunite sve paprike, složite ih u staklenke.
 8. Po vrhu paprika stavite ukrižane daščice ili plastične potiskivače da ne isplivaju iz octa. Hladnom octenom otopinom prelijte paprike. Obratite pozornost da se kupus za kiseljenje ne smije termički obrađivati. Octena otopina mora biti hladna. Malo protresite staklenke kako bi izišli mjehurići zraka, poklopite tanjurićima i ostavite nekoliko sati da paprike popiju koliko im treba tekućine.
 9. Kad su paprike odstajale, nadopunite kiselom otopinom koliko je potrebno da budu 2-3 prsta prekrivene, pa u svaku staklenku uspite još nekoliko zrnaca crnog papra. Po želji, možete ubaciti i koji komadić svježeg korijena hrena i po vrhu doliti sloj ulja, ali nije neophodno.
 10. Zatvorite staklenke i ostavite ih u smočnici ili podrumu, sklonjene od svjetla i izvora topline. Nakon mjesec i pol paprike će biti kisele i spremne za jelo.

Piše i snimila: Snježana Ivić Gerovac

Kisela paprika punjena kupusom
Kisela paprika punjena kupusom Snimila: Snježana Ivić Gerovac