+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 1. kolovoza 2021.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

ZIMNICA: Ukuhavanje rajčice bez konzervansa

Print Friendly, PDF & Email

Ukuhavanje rajčice više nije samo puko spremanje hrane za zimu i gastronomski užitak, nego i priprema moćnog i ljekovitog izvora likopena – antioksidanta koji štiti DNK i stanice, a preporuča se kao preventiva za krvožilne bolesti i rak. Likopen rajčici daje crvenu boju, u njoj je u većoj koncentraciji nego u ijednom drugom voću ili povrću.

Što crvenija rajčica, to zdravija

Što je rajčica crvenija, to je zdravija jer to je znak da sadrži više likopena. Još je zdravija ukuhana rajčica. Istraživanja su, naime, pokazala da ljudski organizam najviše iskoristi likopena iz kuhane rajčice uz dodatak masnoće. U sirovoj je rajčici likopen u spojevima koji otežavaju njegovo korištenje. Najbolji prirodni izvori likopena su zato gusta juha od rajčice ili kuhani umak od rajčice začinjeni maslinovim uljem ili maslacom, koje se preporuča jesti nekoliko puta tjedno, a ukuhamo li rajčicu, dostupni su nam cijele zime.

Svježa i ukuhana rajčica
Svježa i ukuhana rajčica / Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Odaberite zrele i domaće rajčice

Najbolje je koristiti domaću rajčicu koja se ubere u punoj zrelosti. Od 10 kg rajčice dobit ćemo oko 5 litara ukuhane rajčice, ovisno koliko gusto ju ukuhamo. Nakon nabavke kvalitetne, sočne i zrele rajčice, svaki plod treba dobro oprati, očistiti od peteljke i svih oštećenja na površini ploda, te narezati na četvrtine. Obratite pozornost i da unutrašnjost ploda bude posve zdrava – za kišnih se godina, kao što je ova, često dogodi da se u unutrašnjosti ploda počnu formirati džepovi plijesni, obično oko sjemenog dijela. Sve to odstranite.

Kuhanje i pasiranje

Narezanu očišćenu rajčicu dodajte u lonac sa debelim dnom za ukuhavanje zimnice, posolite i stavite kuhati na laganu vatru, uz stalno miješanje. Cijeli postupak potrajat će cijeli dan, pa je najbolje da počnete rano ujutro.

Ukuhavanje se može ubrzati tako da narezanu rajčicu posolite i ostavite da pokrivena odstoji preko noći, pa ujutro odlijete vodu koju je otpustila te stavite kuhati ocijeđeni paradajz. Nikako nemojte dodavati vode rajčici. Cilj je da voda iz rajčica ispari, a da ostane njen gusti koncentrat. Ako procijenite da je rajčica previše suha da započne kuhanje, ako ne pušta sok, u loncu ju malo zgniječite rukama, toliko da tekućina prekrije dno lonca.

Rajčica se kuha nekoliko sati, sve dok se meso posve raskuha i kožica odvoji, a masa u loncu je postala žitka. Koliko će to trajati, ovisi o vrsti i zrelosti plodova koje ukuhavate te veličini komada na koje ste razrezali rajčicu (veći komadi – dulje kuhanje). Kad je rajčica dovoljno raskuhana, skinite je s vatre i pustite da se ohladi toliko da se može početi pasirati. Pasiralica za paradajz mora biti takva da niti jedna sjemenka paradajza ne dospiju u propasiranu tekućinu. Već i samo jedna zalutala koštica u boci paradajza spremljenog za zimu može dovesti do kvarenja i razvoja plijesni.

Pasiranje rajčice
Pasiranje rajčice Snimila: Snježana Ivić Gerovac
Pasiranje rajčice na OPG-u Vojvodić
Pasiranje rajčice na OPG-u Vojvodić u Novakima / Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Propasiranu rajčicu, koja je još uvijek dosta rijetka tekućina, prelijte u čisti lonac pa nastavite ukuhavati do željene gustoće.

Rajčica se mora ukuhavati sve dok god se ne prestane skupljati bjeličasta pjena po površini.

Kad ta pjena postane tamno crvene boje, kakvu ima masa koja se kuha u loncu, rajčica je dovoljno ukuhana i možete ju preliti u sterilizirane staklene boce. Ako želite da bude gušća, nastavite rajčicu ukuhavati do gustoće koja vama odgovara. U lonac pred kraj dodajte soli i šećera. Obično se na 10 kg rajčice dodaje po 1,5 jušna žlica soli i šećera, ali to ovisi o vašem ukusu.

Spremanje u staklene boce sa širokim grlom

Staklene boce sa širim grlom operite te sa poklopcima ostavite u pećnici na 100 stupnjeva Celzijusovih oko sat vremena. Izvadite ih iz pećnice i još vruće napunite vrućom pasiranom rajčicom iz lonca. Odmah dobro zatvorite poklopcem s navojem, pa vratite u još toplu pećnicu da se ohladi preko noći. Ako vam sve boce ne stanu u pećnicu, vruće boce pokrijte debelom dekom, pa neka tako stoje preko noći. Ohlađene boce spremite u smočnicu, na suho mjesto gdje neće biti izložene izravnom sunčevom svjetlu. Ovako pripremljena rajčice može stajati i više od godinu dana, uz napomenu da jednom otvorenu bocu paradajza držite u hladnjaku.

Piše i snimila: Snježana Ivić Gerovac