+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 10. listopada 2021.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

Janjetina ispod peke

Print Friendly, PDF & Email

Istina, s pekom je puno posla, ali meso, kruh ili bučnica ispečeni ispod peke su vrhunska delicija.

Sastojci:

  • 2-3 kg janjetine
  • 1-2 kg krumpira
  • 2 crvene paprike
  • 2 manja paradajza
  • 1 glavica luka

Priprema:

U roštilju ili na podlozi od šamotne opeke razgorite dobru vatru od drva, po mogućnosti od debljih cjepanica, kako biste dobili žara za dva do tri sata pečenja. Kad se napravi dobar žar, stavite nad njega poklopac peke odnosno cripnje iliti sača da se dobro zagrije. Na oval ili donji tanjur od peke složite janjetinu. Ovisno o veličini janjeta, ovako možete ispeći polovinu ili četvrt. Pripremate li janjetinu za četvero najbolje je odabrati plećku sa rebrima i vratom odnosno gornju četvrt janjeta. Pecite cijeli komad mesa, kako bi ostao što sočniji, pa ga narežite kasnije.

Janjetina ispod peke Foto:  Restoran Fortuna Zadar
Janjetina ispod peke Foto: Restoran Fortuna Zadar

Mesu dodajte na polovine narezan oguljeni krumpir, narezane dvije crvene paprike i dva paradajza, te po želji jedan luk. Ukoliko je sezona možete dodati i na 3-4 cm debele komade narezan patlidžan i/ili tikvicu. Sve zajedno dobro nauljite, posolite, a po ukusu možete dodati i papar.

Metlicom pometite žar sa površine na koju ćete staviti oval, poklopite gornjim dijelom peke, pa lopaticom nagrnite što više žara oko peke i po njoj. Obično poklopci peke imaju i prstenove koji služi tome da se unutar njeiha složi žar. Sa strane održavajte vatru, s koje ćete po potrebi dodavati žara. Nakon sat vremena pečenja podignite poklopac peke da provjerite kako se peče. Vratite peku pa pecite dalje, uz podizanje peke svakih pola sata dok se ne ispeče. Nakon svakog odizanja i poklapanja peke, treba ju ponovo zastirati žarom. Za četvrt janjeta sa oko 2 kg krumpira, potrebno je otprilike 2 sata pečenja, no kako se kod svakog pečenja razlikuje jačina žara, okolna temperatura, vlaga koju će pustiti meso i povrće… Stoga ipak nakon sat vremena počnite kontrolirati kako teče pečenje. Prema potrebi dodajte malo vode.

Brojne su verzije recepta za pečenje janjetine pod pekom, u kojima se mesu dodaju razni začini, vino, pivo… Što ćete od toga odabrati, ovisi dakako o osobnom ukusu kuhara. Naša je preporuka da se kod peke, kao i kod roštilja, držimo što jednostavnije i izvornije recepture. Peka je ipak jedan drevni način pripreme hrane na otvorenom, sa najjednostavnijim sastojicima koji su pri ruci. Osim toga, ako imate dobru janjetinu i domaće, svježe povrće – čemu skrivati njihov izvorni okus začinima?

Kruh pod pekom Foto: Nenad Dado
Kruh pod pekom Foto: Nenad Dado

Što još ispeći u peki dok još ima žara

Prava je fešta uz peku ako zamijesite i kruh, pa ga ispečete ispod peke prije nego što ćete staviti peći meso. Tijesto za kruh umijesite kako i inače radite, a stavite ga peći u protvanu ili direktno na podlogu s koje ste pomeli žar, pa poklopite pekom. Poseban je gušt tako ispečen kruh umakati u sočni umak koji puste meso i povrće u peki.

U Lici će na žaru pripremiti i “jaje u pepelu”. Recept jednostavan: cijelo jaje, u ljusci, zatrpate žarom od peke, pa nakon deset minuta izvadite. Kad ga ogulite, dobit ćete tvrdo kuhano jaje fantastičnog mirisa i okusa.

Jaja iz žara od peke Foto: Snježana Ivić Gerovac
Jaja u žaru od peke Foto: Snježana Ivić Gerovac

U Hrvatskom Zagorju će nakon što se ispeče meso po peku staviti još i bučnicu, koja će biti gotova taman na vrijeme za desert.

Piše: Snježana Ivić Gerovac