+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 1. travnja 2015.
Ažurirano: 11. prosinca, 2021.

Kako se kuha domaća dimljena šunka

Print Friendly, PDF & Email

Ako za Uskrs kuhate domaću dimljenu šunku, tada je treba dan prije kuhanja namočiti u vodi, neka odstoji preko noći s petka na subotu. Prije kuhanja tu vodu odlijte, pa u lonac u kojem ćete šunku kuhati dodajte svježu, hladnu vodu. Važno je da šunka bude u dovoljno velikom loncu (ili kotlu) u kojem će biti posve pokrivena vodom. U vodu u kojoj ćete kuhati šunku nije potrebno ništa dodavati, no ako želite možete ju oplemeniti dodavanjem koje mrkvice, peršina, oguljene glavice luka ili nekoliko češnjeva češnjaka. Ako je šunka veća od 10 kilograma, malo dosolite vodu.

Uskršnje šunke pripremljene za kuhanje
Uskršnje šunke pripremljene za kuhanje
Namakanje šunke od 20 kg
Namakanje šunke od 20 kg

Stavite šunku kuhati na jaku vatru: neka se kuha u kipućem (oko 20 minuta po kilogramu težine). Znak da je domaća šunka dovoljno kuhana bit će to što se kod bunceka počela odvajati koža od kosti. Ako je šunka veća, ili je više sušena, dodatno provjerite je li dovoljno kuhana tako da vilicom probodete kožu u meso. Vilica mora lagano proći kad je šunka kuhana. Primjerice, domaćoj šunki težine 8 – 10 kg dovoljno je da kipi 3 sata.

Kotao za kuhanje šunke
Kotao za kuhanje šunke kod Vojvodićevih
Kuhanje šunke od 20 kg 5 sati
Kuhanje šunke od 20 kg trajalo je 5 sati

Potom ugasite plamen, pa ostavite da šunka stoji i hladi se u vodi u kojoj se kuhala. Šunka tada upije sok koji je otpustila u vodu.

Kad se voda rashladila toliko da možete rukom u nju, izvadite šunku pa je isperite pod mlazom hladne vode i obrišite kuhinjskom krpom. Ostavite je da odstoji i ohladi se preko noći. U nedjelju ujutro je spremna za rezanje i posluživanje.

Skuhana domaća šunka za uskrs
Skuhana domaća šunka za Uskrs

Tradicionalno se jede za Uskršnji doručak, uz tvrdo kuhana jaja, mladi luk i ribani svježi hren. Ljutina hrena može se ublažiti tako da naribani stavite u malu zdjelicu i prelijete ga s malo suhog bijelog vina (toliko da se sav namoči) pola sata prije posluživanja. Vino će hrenu uzeti ljutinu.

Piše i snimila: Snježana Ivić Gerovac

Šunke na fotografijama su proizvod OPG-a Ivan Vojvodić iz Novaka, Sveta Nedjelja i kuhanje je snimano u njihovom dvorištu.